izberi zase

Tega ne bom dopustil, medtem ko sem tu

Tega ne bom dopustil, medtem ko sem tu

Ko se zgodijo stvari, kot so teroristični napadi v Parizu, Bejrutu, Nairobiju ali New Yorku, nas veliko postane preobremenjenih z občutki žalosti, strahu, jeze, nemoči in obupa. 

Ni nujno, da imamo izbiro v zvezi s stvarmi, ki se pojavljajo v svetu. Imamo pa izbiro, kako se nanje odzovemo. 

Včasih iz največje tragedije pride največja možnost. 

Med trenutki kot so ti se zbudimo iz spanca in apatije. 

Vem, da žalost, strah, izguba upanja in jeza niso naše edine izbire. Ne rabimo biti emocialne žrtve sovraštva in strahu, ki si jih izbira skupina ljudi, da prizadane svet. Kaj je še mogoče? Kaj lahko še izbereš?

V filmu Tomorrowland (Dežela jutrišnjega dne), nedavne Disney-eve uspešnice, večina ljudi na Zemlji izgubi upanje v prihodnost. In njihovo stališče kreira resničnost o tem, kjer se svet pravzaprav v filmu konča. 

Odrešitev in zdravilo v filmu so iskalci in sanjači; tisti, ki vedo da je mogoče nekaj drugega; tisti, ki imajo še vedno…UPANJE.

Ali si sanjač? Ali pa si bil včasih? In ali se sprašuješ, kam je ta oseba šla…ta oseba, ki je imela sanje o nečem boljšem, o lepši prihodnosti?

Pravim, da je sedaj čas, da spet pokličeš tega sanjača in iskalca v sebi.. Sedaj je čas, da nadaljujemo s sanjarjenjem in iskanjem nečesa večjega in da verjameš v svoje predstave o prihodnosti našega sveta. 

Kaj če je tvoja drugačnost, tvoje sanje in tvoje vedenje o možnostih prav tisto, ki je za naš svet zahtevano prav sedaj? Kaj če ga bodo skreirali prav ljudje kot si ti? Kaj če si ta, ki lahko obrne svet, da namesto hranjenja teme in obupa, hranimo možnosti, luč in upanje? 

iStock_000012538880Medium2

Torej, kje začneš? Kako izbereš upanje v trenutkih obupa?

Ko si razčistiš, kaj resnično so žalost, jeza, strah in iz kje prihajajo, jih lahko to neznansko razsvetli in jih ščasoma izloči iz vašega sveta. 

Tukaj so orodja, s katerimi si lahko pomagate: 

1. Žalost

Bi bili voljni prepoznati, da pri velikih katastrofah žaluje cel svet? In ti, moj prijatelj, se boš tega zavedal – zavedal se boš vsakogar!

Ko se dogajajo katastrofe, se prilepimo na ponavljanje podoživljajoče drame v pogovorih na televiziji in na družabnih omrežjih. Ko obtičimo v žalosti ali emocionalni tragediji situacije, ne moremo biti glas ali izvor za nekaj večjega ali drugačnega. 

In da bi to spremenil, da odpreš prostor svetlobe in možnosti, vprašaj: “Komu to pripada?” in “Ali je to moje?” Če po tem vprašanju postane lahkotnejše, je to zato ker to pobiraš od nekoga…ali od vseh. 

Kaj mislim s to lahkotnostjo? Mogoče boste začutili, da lahko ponovno dihate ali pa boste postali spet srečni, brez razloga. 

Večina stvari, ki jih “čutite” pravzaprav niso vaše. In zato ta lahkotnost, ker identificirate vzrok, kar vas odreši bremena iz vaših ram. 

Prav zdaj, še posebno, če postajate jezni medtem, ko to berete, prosim vprašajte: “Komu to pripada?”, in še enkrat, še enkrat, še enkrat…tolikokrat, kolikor je potrebno, da skreirate lahkotnost. To je darilo za VSE, zato ker ko enkrat spustiš breme iz svojih ramen, s tem pokažeš drugim, da lahko to naredijo tudi oni. 

In ko bremena drame ni, se nebo destrukcije zjasni in možnosti, ki jih nikoli prej nisi vzel v obzir, se lahko pojavijo

2. JezaA young woman screaming uncontrollably while isolated on a black background

Da vam postane še malo bolj jasno, prosim, poglejte iz te perspektive: Je to jeza ali je to vaše zavedanje o tem, kar se je pojavilo, napad proti humanosti? In, ali je “jeza” pravzaprav zahteva, da se to več ne dogaja v našem svetu?

Lahko se tudi vprašate: “Na koga ali kaj sem jezen?” In mogoče boste ugotovili, da ko to počnete ste pravzaprav jezni na svet, v katerem dopuščamo, da se stvari kot to pojavljajo. IN prosimo, ustavite se tam. Vprašajte: “Kaj je lahko narejeno (in kaj lahko jaz naredim) to spremenim to v našem svetu?”

Uporabljaj to vprašanje, da te poživi.

3. Strah

Lahko ali živite v strahu in mu dopuščate, da vas distraktira in uničuje vaše življenje – ali pa lahko kreiraš svoje življenje, ne glede na vse, in te to ne bo nikoli nikoli več ustavilo. 

Če pustiš strahu da vodi tvoje življenje, bo vsak dan po tem dnevu postal manj kot dan pred njim. Ne dopustite da se to zgodi. Ne pustite da vas strah ustavi. Ne pustite da strah zmaga. 

Če se resnično bojite, vprašajte: “Če grem sem ali naredi to in to, se bo zgodilo kaj slabega?” In vedeli boste. Vedno veste. Sledite svojemu zavedanju – ne svojemu strahu. Kreacija in delovanje vedno nevtralizirata strah.

Veste veliko več, kot ste si bili voljni kadarkoli priznati. pp

Sedaj…ali veste, kaj se bi zgodilo, če bi ozavestili to, da sploh nimate strahu? Bili bi neustavljivi! In, vedno bi imeli UPANJE.

Slišim, ko ljudje pravijo, da se sedaj bojijo potovati. In to je točno to, kar ljudje, ki nas bombandirajo, hočejo. Boš prenehal živeti zaradi brezčutnega nasilja? Če boš, so zmagali. 

Je to tisto, kar bi radi skreairali kot vaš svet? Kot naš svet? Če ne, NE PUSTITE, DA STRAH ZMAGA.

4. Upanje

Pogledali smo kaj so žalost, jeza in strah v resnici. Sedaj pa poglejmo še kaj je upanje.

Kako se lahko premaknemo naprej po še enem napadu, kot je bil ta? Kako lahko upamo, da bomo skreirali prijaznejši planet? Začnite se spraševati tole vprašanje: “Kakšne vrste svet bi jaz rad videl?” In, “Kako lahko jaz doprinesem h kreiranju takšnega sveta?”

Kakšno malenkost lahko narediš, ki kreira svet kot bi ga rad imel?

Malenkosti se skozi čas spremenijo v velike stvari. In še bolj pomembneje je to način, da greste v akcijo, kar te dvigne nad žalost, strah, izgubo upanja in jezo. 

Vem, da se morda sliši nepomembno, irelavantno, malenkost in kot zmešnjava v veliki shemi eksplozij in padajočih stebrov. In ja, prosim, spomnite se na Tomorrowland (Jutrišnji svet)… spomnite se da vaša stališče, vaša energija in vse kar ste voljni biti, oblikuje naš jutri. 

Naj to rečem ponovno… Kar ste voljni biti je to, kar oblikuje jutri. 

Svet je kolektiva vseh nas. Kar se zgodi enemu izmed nas, se zgodi vsem nam. Kar si izbiraš, ima vpliv na prihodnost, ki jo kreiramo skupaj. 

Vzhod in zahod sta irelavantna. Polarnost slabega in zla, njih in nas, pravilnega in napačnega, je tisto, kar nas zadržuje v neskončnem ciklu nasilja. Kaj se lahko pojavi, če vzamete energijo iz ene ali druge konfliktne strani? Kaj če lahko namesto tega izberete utelesiti energijo drugačnega sveta, za katerega ste vedno vedeli, da je možen?

Na tem planetu živimo vsi skupaj. Če to veste, po vaši oceni lahko rečete, da nimate besede pri tem, kaj se bo pojavilo v naši prihodnosti? Ali boste spoznali, da vsaka izbira, ki jo naredite doprinaša h kreiranju le-te?

Kaj če bi vi v trenutku, ko to berete, dali zahtevo: TEGA NE BOM DOPUSTIL, DOKLER SEM TUKAJ! Tudi jaz živim na tem planetu in bom del kreiranja prijaznejšega, večjega sveta, z manj sodb in bolj ekskluzivnega sveta.

Ali je sedaj čas za glasove možnosti in zavedanja, da spregovorijo. 

Sedaj je čas za nas, da nehamo biti tiho.

Sedaj je čas za nas, da sanjamo in da vemo, da je nekaj večjega možno in uresničljivo. 

Če bi radi videli nekaj drugačnega kot vaš svet, BODITE energija tega, kar se pojavlja v svetu. 

Vem, da to lahko obstaja. 

Ne zanikajte tega.

Ne negirajte tega.

Nehajte verjeti, da to nima vrednosti. 

Vaše zavedanje nečesa drugačnega in nečesa mogočega je to, kar ima največjo vrednost v časih, kot je ta. 

Kaj ti veš, kar bo spremenilo obraz naše prihodnosti in si tega še nisi izbral? Če bi prepoznali planet kot naš dom, kaj bi si vsi mi izbrali, kar še ne izbiramo? In če bi to izbrali, kaj bi bilo možno, da se pojavi, kar še nikoli ni bilo?

Prenehajmo dopuščati to, da je prihodnost našega planeta v rokah tistih, ki kričijo najglasneje in sovražijo najbolj. Vzemimo si svojo prihodnost nazaj in prepoznajmo, da imamo kapaciteto, da skreiramo prijaznejši, bolj vključejoč svet, z manj obsodbami in jedkosti. 

To je v našem dosegu. 

MI, skupaj, lahko to skreiramo. 

Če ne mi, kdo? Če ne zdaj, kdaj?

Avtor: Dr. Dain Heer

Sledite Dain Heer-u na Twitter-ju: www.twitter.com/dr_dainheer

Povzeto po: http://www.huffingtonpost.com/dain-heer/not-on-our-watch_b_8572748.html

Drugačnega delovanja se lahko naučite na delavnicah v Hiši radosti.