izberi zase

Nehaj se obsojati, da si slaba mama

Nehaj se obsojati, da si slaba mama

Dragoceno orodje za vse mame, ki vam daje zmožnost, da se prenehate obsojati in ustvarite več lahkotnosti pri starševstvu, je pripravljenost biti in sprejeti sebe kot slabo mamo.

Se to sliši trapasto? To je samo vaša voljnost, da si dovolite biti slaba mama in pripravljenost, da sprejmete vse obsodbe, ki jih imajo drugi do vas.

Kaj bi bilo potrebno, da ste slaba mama? Da ste resnično sijajna mama, morate sprejeti sebe tudi kot slabo mamo. Ko ste pripravljene sprejeti vse obsodbe, da ste slaba mama in jih obravnavati zgolj kot zanimivo stališče od nekoga, ste lahko fenomenalna mama, kar v resnici ste.

Kako to deluje? Ko enkrat postanete mama, bodo vsi delili z vami njihove sodbe o pravilnem in dobrem načinu vzgoje otrok. Dajali vam bodo nasvete kako negovati in hraniti otroka, nasvete o tem ali bi morali ostati z njim doma ali se vrniti na delo, nasvete o aktivnostih, ki naj bi jih počel vaš otrok, nasvete o tem ali ga je potrebno kaznovati, na kakšno šolo bi moral hoditi itd.
Če prevzamete te presoje za edine resnične, potem ne boste nikoli vedele, kaj v resnici deluje za vas. Takrat prenehate biti to, kar v resnici ste in zavračate svoje vedenje samo zato, da bi se izognile obsodbam drugih do vas. Če pa ste pripravljene biti slabe mame, potem vas nobena obsodba, ki jo imajo vaši otroci, sosedje ali vaša mama do vas, ne bo mogla ohraniti v enakem stanju, ker jih boste vse že prej pripravljene sprejeti. To pomeni, da ostalim dopuščate njihovo stališče, ki je za vas zgolj zanimivo.

madre-hijoNikoli se vam ni potrebno upirati ali reagirati na sodbe drugih in imeti svojih izbir za napačne. Lahko si izberete kako biti starš zase in ustvariti nekaj še boljšega, kot si sploh lahko predstavljate. To orodje vam dovoljuje, da se vam nikoli ni potrebno prilagajati, da bi ustrezali tej nori realnosti glede starševstva, za katero je značilno, da morate žrtvovati svoje življenje za otroka, če želite biti dobra mama. Ali ste kdaj slišali koga, ki je rekel: “Življenje bi dal za svojega otroka.”? To naj bi bila dobra stvar? Ne, to je trapasto. Kateri otok bi želel od svojega starša, da se preda življenju zaradi njih? Jaz tega nikoli nisem želela od svoje mame, vedno sem želela, da je osupljiva!

S tem ko žrtvujete svoje življenje za otroke, jim ne pokažete kako biti fenomenalen, ampak kako biti omejen. Za svoje 3 otroke želim da so fenomenalni. Ko sami kot starši izberemo nekaj boljšega od žrtvovanja, s tem svojim otrokom pokažemo kako lahko tudi sami izberejo enako zase v svoji prihodnosti. V tej realnosti pa je žrtvovanje prava pot starševstva. Slaba mama lahko ustvari nekaj sijajnejšega od tega. Ali ste pripravljene biti slabe mame in ustvariti boljše življenje in osupljivo prihodnost zase in za vaše otroke, brez žrtvovanja sebe?

Najhujše obsodbe ki jih dobimo, so obsodbe naših lastnih otrok do nas. Tukaj sta dva primera, ki prikazujeta, kako je uporaba tega orodja pomagala ustvariti čudovite spremembe, ki si jih nisem mogla niti zamisliti.

Pred letom dni, ko sta bili moji hčeri še v osnovni šoli, sem zamenjala sendviče v njunih škatlicah za malico. Tako je vsaka dobila sendvič, ki ga je sovražila. Ko sem ju po šoli prišla iskat, sem slišala litanije o tem, kako grozno je bilo tisti dan pri malici. Obrnila sem se k njima in rekla: “Oprostita, resnično mi je žal, res sem slaba mama in ne vem kako narediti te stvari prav, mogoče pa potrebujem vajino pomoč.” Nisem se razburila, upirala ali reagirala nad njunimi pritožbami. Obe dekleti sta mi takoj odgovorili: “Oh ne, v resnici sploh nisi slaba mama, si najboljša mama, kar jih je!” Od tistega dne naprej sta si začeli samostojno pripravljati malice.

Naslednji primer je z mojo najstarejšo hčerko, ki je nedavno nazaj preživela težek dan v šoli in je bila zato zelo nesrečna. Tisto noč je odšla od doma, ne da bi mi povedala. Ko sem izvedela kam je odšla sem bila zelo razburjena. Moj dvajsetletni sin me je opozoril na to, kako sem reagirala, ko mi je rekel: “Grozna si, ker se nameravaš jeziti nanjo, ko je potrta in v krizi – kakšna mama sploh si?” Začela sem se prepirati z njim in braniti sebe in mu dokazovati, da nisem takšna kot misli in da ne razume kaj se dogaja. Potem pa sem se spomnila orodja, da si lahko dovolim biti slaba mama in da lahko sprejmem njegove obsodbe, ki so zame samo zanimivo stališče. Takrat sem se razširila v prostor in si ponovila v mislih: “Kaj bi bilo potrebno, da sem slaba mama? Zanimivo stališče, da ima to stališče.”

“Včasih se zdi, da so najhujše tiste obsodbe, ki nam jih očitajo lastni otroci… Spomni se, da si lahko dovoliš biti slaba mama in da vse obsodbe sprejmeš na način, da so samo zanimivo stališče…”

Kar se je s tem spremenilo je bilo osupljivo. Sin me je prenehal obsojati. V mojem svetu zdaj ni bilo več prostora za njegove kritike. Gumb “moram biti dobra mama” je izginil.

On pa je začel jokati in vprašala sem ga, kaj ima za bregom. Začel je govoriti o strahovih, ki jih je imel glede svoje prihodnosti. Zaskrbljen je bil, da bi po študiju inženiringa pristal v nezanimivi službi, ki bi jo sovražil in bi ga lahko delala depresivnega.
Uhh, to pa je bilo nekaj, do kamor si nisem mislila, da bi naju pogovor o njegovi sestri lahko pripeljal. To nama je odprlo vrata za zanimiv in ustvarjalen pogovor, poln vprašanj o njegovi prihodnosti in kako jo ustvariti, da bo zanj najbolje delovala. Sposobna sem mu bila pokazati popolnoma drugačne možnosti, ki so onkraj te realnosti.

Povedala sem mu, da bo morda res pristal v dolgočasni inženirski službi, ampak da bo imel takrat vse možnosti, da to službo spremeni ali pa si poišče novo in da to lahko počne tako pogosto kot bo želel. Tako kot sva to naredila tudi midva z možem. Nikoli ne boš sposoben opravljati dolgočasne službe, ker si preveč kreativen in ker lahko spremeniš karkoli želiš. Kaj če je vsaka služba ki jo imaš, boljša od prejšnje? V tej realnosti je spremenljivo ostati v eni službi za več kot 20 let… in kaj če to ni vaša resnica?

Vprašanje za mojega sina bi se lahko glasilo – Ali si pripravljen biti slab inženir in ustvariti nekaj boljšega kot si sploh lahko predstavljaš, enako kot je pripravljenost biti slaba mama in kreirati nekaj nepredstavljivo dobrega?

Vprašanje vedno odpre vrata neskončnih možnosti.

Delavnice Access Consciousness, ki jih organiziramo v Hiši radosti >>

Vir: Dr. Glenna Rice za Access Consciousness

prevod Nadja Ogrinc za Hišo radosti

Preberite še