izberi zase

Haris Omanovič: Drevesa nikoli ne trpijo

Haris Omanovič: Drevesa nikoli ne trpijo

Ko gre ljudem na slabše, se ponavadi smilijo samemu sebi, se pritožujejo, objokujejo in trpijo. S tem situacijo samo še poslabšajo, postanejo šibkejši in nič se ne izboljša. Naučiti se je treba prevzeti odgovornost za svoje življenje in vedno narediti najboljše, kolikor lahko v vsaki situaciji.

Če opazujemo in občutimo naravo, drevesa in živali, opazimo, da narava nikoli ne trpi. Trpljenje, pritoževanje, objokovanje so šibkejše energije, kar pomeni, da s tem situacijo samo še poslabšaš. Drevesa v vseh razmerah dajo vse od sebe in s tem nič ne dajejo in nič posebnega ne delajo. To je njihovo osnovno stanje, njihov biti. Tako se drevesa razvijajo, so vedno močnejša in vedno rastejo.

Zaradi vetra, suše, nevihte, zaledenitev so drevesa močnejša, kot bi bila v konstantnih idealnih razmerah. Če ne bi bilo slabših vremenskih razmer, ne bi bilo tako močnih korenin in vej. Drevesa so tudi vedno močnejša, ker vse uporabijo. Odpadkov ni, vse gre nazaj v zemljo in vse je hrana za naprej. V polnosti uporabljajo vse, kar jim narava daje: zemljo, zrak, vodo, sonce.

Če bi drevesa trpela, ko veje zamrznejo in so težke, se zlomijo še toliko prej in toliko bolj. Če bi trpela, ko se zlomijo, bi se še bolj zlomila. Občutki trpljenja in pomanjkanja nas naredijo šibkejše in nam s tem vplivajo, da gre na slabše. Taki občutki so samo beg od akcije in odgovornosti.

Od narave, rastlin in živali se lahko ogromno naučimo. V vsakih razmerah šteje samo akcija in da si dal vse od sebe. Rezultat se že zgodi, kakršen se zgodi. V vseh razmerah smo, kar smo, in smo v delovanju. V polnosti uporabljamo, kar nam življenje daje. Pogosto, ko nam da manj, celo dobimo več. Različne vremenske razmere so prispodoba za različna obdobja v življenju človeka.

Zelo zanimiv primer razvoja dreves so sequoje v Californiji, ki sem jih spoznal lani na potovanju po ZDA. Ta mogočna drevesa doživijo tudi 3.000 let, zrastejo do sto metrov visoko in tudi 11 metrov v širino. Znajdejo se v vseh razmerah. Sušna obdobja preživijo zaradi globokih korenin. S požari pa celo živijo v sožitju, saj jih uporabijo za razmnoževanje. Na njihovem območju vsakih nekaj let izbruhne požar, v katerem ta drevesa zaradi svojega debelega in posebnega lubja ne zgorijo. Zaradi vročine pa se iz češark izstrelijo semena, ki padejo na pogorela tla. Ta so zaradi požara še najbolj primerna, da se lahko semena mirno razvijajo naprej. Od teh dreves sem tudi pričakoval, da bo njihov gozd kar kipel od energije. Ampak kot da so malo obrnjena navzven, bolj skrbijo zase in za svojo energijo.

Torej, kaj smo se naučili.. Vedno naredimo najboljše, kar lahko, in vedno smo zmagovalci ob vsakem rezultatu. Vseskozi rastemo in se razvijamo. To ni neko dodatno delo, ampak naša narava, tako deluje narava.

Haris Omanovič

Haris Omanovič vodi delavnice osebne rasti v Hiši radosti in po Sloveniji. Vedno bolj odkriva življenje in to predaja naprej skozi svoje delo. Vodi delavnice Access Consciousness, svoje intenzivne vikend delavnice Mojster sebe, redne sredine delavnice osebne rasti v Ljubljani z imenom Moje srede, različne večerne delavnice in osebne seanse. Udeleženci njegovih delavnic se osvobodijo od omejitev, povežejo s svojo pravo naravo in začnejo živeti sebe in svoje življenje.