pritoževanje

Haris Omanovič: Delaš spremembo ali se samo delaš?

Haris Omanovič: Delaš spremembo ali se samo delaš?

Pogosto se odločimo, da naredimo spremembe v svojem življenju. Nekateri vsak teden, nekateri vsak dan in nekateri vsak teden. Večinoma pa se sami sebi pretvarjamo, da delamo spremembe. Mojstri smo odlašanja in iskanja izgovorov. Cona udobja je tako privlačna in tako močna, da nas kot magnet vleče nazaj. Odločamo se za spremembe in delamo le rahle in navidezne. Mislimo, da smo nekaj naredili, da smo se premaknili. V bistvu pa samo izigravamo sami sebe.

Haris Omanovič: Drevesa nikoli ne trpijo

Haris Omanovič: Drevesa nikoli ne trpijo

Ko gre ljudem na slabše, se ponavadi smilijo samemu sebi, se pritožujejo, objokujejo in trpijo. S tem situacijo samo še poslabšajo, postanejo šibkejši in nič se ne izboljša. Naučiti se je treba prevzeti odgovornost za svoje življenje in vedno narediti najboljše, kolikor lahko v vsaki situaciji.

Danes bo sončno!

Danes bo sončno!

“Včerajšnja napoved je kazala, da bo sončno! A o soncu ni ne duha ne sluha!” godrnja možakar. “Spet bo dež!” se pritožuje soseda. “Sneži! Saj je vendar pomlad po koledarju!?!” se danes pritožuje velika večina ljudi.

Poletje je včasih prevroče in soparno. Jesen oblačna in deževna, zima pa velikokrat premrzla. Smo potem kdaj zadovoljni? In od kod izvira vso to nezadovoljstvo?

Opaziš koliko energije in časa posvečaš v življenju nad pritoževanjem o vremenu?

Narava je naša velika učiteljica. Izhajamo iz nje in preko nje pridobivamo izkušnje. Le znati jo moramo opazovati ter ji prisluhniti. Tiho in potrpežljivo nam šepeta na vsakem koraku.

Vso nezadovoljstvo izvira iz nas samih, ker imamo pričakovanja. Pričakovanja, da bo na božični večer vse belo. Pričakovanja, da bo 8c28b9abc4ec2623d18b1515b11e3498zunaj na pomladne dni že vse cvetelo.

A mati narava skrbi za nas. Skozi vreme nas opozarja, da je edina stalnica v življenju sprememba, prav tako pa nam šepeta o ljubezni,
da jo sprejemamo brezpogojno v vseh letnih časih. Uči nas o bivanju v sožitju, prilagajanju. O tem, da ne dovolimo, da imajo zunanji dejavniki kot je vreme, vpliv na naše notranje počutje. Uči nas zavedanja samega sebe.

Dogajajo se spremembe v naravi, pa ne zato, da bi se pritoževali, ampak da bi si prisluhnili in opazili, da ni vse tako točno določeno in omejeno v življenju. Uči nas o minljivosti, da vse v življenju pride in gre. O tem, da se prepustimo, občutimo vsak trenutek in v njem uživamo.

Želim ti, da v tvoje življenje danes posije sonce. Sonce v tvojem srcu.

Brez pritoževanja, prosim!

Če bi vas vprašala koliko krat na dan se pritožite, je zelo verjetno, da bi dobila različne odgovore. Vendar ste lahko prepričani, da se pritožujete bolj pogosto, kot ste si pripravljeni priznati. Obstajajo ljudje, ki bodo vedno našli razlog, da se bodo pritoževali, najsi bo naglas ali v svojih mislih.

Včasih pridejo dnevi, ko se ne počutimo dobro v svoji koži. Takrat si želimo, da bi se lahko malo potožili prijatelju, ali pa se pritožujemo v mislih. Vendar pa se večina od nas ne zaveda dejstva, da ne glede na to nad čim se pritožujemo, se pritožujemo vedno nad eno in isto stvarjo. To smo mi sami! Ja, prav ste prebrali, kadar se pritožujete, se vedno pritožujete nad SAMIM SEBOJ.

Ko se pritožujemo imamo dve možnosti: lahko se pritožujemo nad nečem, kar ne moremo spremeniti, ali pa nad nečem, kar lahko spremenimo. Kadar se pritožujemo nad stvarmi, ki jih ne moremo spremeniti, se v resnici pritožujemo nad našo nezmožnostjo, da s tem živimo ali sobivamo. Za primer si poglejmo pritoževanje nad vremenom. Če se na primer pritožujemo nad mrazom, se v bistvu pritožujemo nad tem, da se nismo sposobni z mrazom soočiti. Namesto, da bi se oblekli v topla, pisana in mehka oblačila, ter se odpravili na sprehod v naravo, se raje pritožujemo in iščemo izgovore, da ne naredimo ničesar.

Kadar pa se pritožujemo nad nečem, kar bi lahko spremenili, pa tega ne naredimo, se spet pritožujemo sami nad sabo, ker se ne spravimo v akcijo, da bi spremenili tisto, česar si v svojem življenju ne želimo več. Niste zadovoljni v službi? Lahko se pritožujete in nič ne naredite, lahko pa svojo energijo, ki bi jo sicer porabili za tarnanje , usmerite v iskanje službe, ki vam bo prinesla več zadovoljstva.

Iz tega smo se naučili, da nimamo razloga za pritoževanje. Bodisi sprejmimo, česar ne moremo spremeniti, ali se poženimo v akcijo in se lotimo spremembe, ki si je želimo.

Zdaj, ko vemo, da nam tarnanje ne prinaša ničesar dobrega imamo možnost, da tarnamo naprej ali nekaj spremenimo. Vsakič, ko slišite svoje misli, kako se nad čem pritožujejo, se zavestno ustavite in se vprašajte: “Ali lahko kaj naredim glede trenutne situacije?” Če je odgovor da, potem se nehajte pritoževati in se poženite v reševanje situacije. Če je odgovor ne, potem se odločite, da boste situacijo sprejeli kot dejstvo. Kmalu boste ugotovili, da vam je v življenju zmanjkalo stvari, zaradi katerih bi se lahko pritoževali.

Marja Koren

Prihajajoče delavnice