izberi zase

Brez pritoževanja, prosim!

Če bi vas vprašala koliko krat na dan se pritožite, je zelo verjetno, da bi dobila različne odgovore. Vendar ste lahko prepričani, da se pritožujete bolj pogosto, kot ste si pripravljeni priznati. Obstajajo ljudje, ki bodo vedno našli razlog, da se bodo pritoževali, najsi bo naglas ali v svojih mislih.

Včasih pridejo dnevi, ko se ne počutimo dobro v svoji koži. Takrat si želimo, da bi se lahko malo potožili prijatelju, ali pa se pritožujemo v mislih. Vendar pa se večina od nas ne zaveda dejstva, da ne glede na to nad čim se pritožujemo, se pritožujemo vedno nad eno in isto stvarjo. To smo mi sami! Ja, prav ste prebrali, kadar se pritožujete, se vedno pritožujete nad SAMIM SEBOJ.

Ko se pritožujemo imamo dve možnosti: lahko se pritožujemo nad nečem, kar ne moremo spremeniti, ali pa nad nečem, kar lahko spremenimo. Kadar se pritožujemo nad stvarmi, ki jih ne moremo spremeniti, se v resnici pritožujemo nad našo nezmožnostjo, da s tem živimo ali sobivamo. Za primer si poglejmo pritoževanje nad vremenom. Če se na primer pritožujemo nad mrazom, se v bistvu pritožujemo nad tem, da se nismo sposobni z mrazom soočiti. Namesto, da bi se oblekli v topla, pisana in mehka oblačila, ter se odpravili na sprehod v naravo, se raje pritožujemo in iščemo izgovore, da ne naredimo ničesar.

Kadar pa se pritožujemo nad nečem, kar bi lahko spremenili, pa tega ne naredimo, se spet pritožujemo sami nad sabo, ker se ne spravimo v akcijo, da bi spremenili tisto, česar si v svojem življenju ne želimo več. Niste zadovoljni v službi? Lahko se pritožujete in nič ne naredite, lahko pa svojo energijo, ki bi jo sicer porabili za tarnanje , usmerite v iskanje službe, ki vam bo prinesla več zadovoljstva.

Iz tega smo se naučili, da nimamo razloga za pritoževanje. Bodisi sprejmimo, česar ne moremo spremeniti, ali se poženimo v akcijo in se lotimo spremembe, ki si je želimo.

Zdaj, ko vemo, da nam tarnanje ne prinaša ničesar dobrega imamo možnost, da tarnamo naprej ali nekaj spremenimo. Vsakič, ko slišite svoje misli, kako se nad čem pritožujejo, se zavestno ustavite in se vprašajte: “Ali lahko kaj naredim glede trenutne situacije?” Če je odgovor da, potem se nehajte pritoževati in se poženite v reševanje situacije. Če je odgovor ne, potem se odločite, da boste situacijo sprejeli kot dejstvo. Kmalu boste ugotovili, da vam je v življenju zmanjkalo stvari, zaradi katerih bi se lahko pritoževali.

Marja Koren