izberi zase

Trije miti o opolnomočanju otrok

Trije miti o opolnomočanju otrok

Vsi si za svoje otroke želimo, da odrastejo opolnomočeno, srečno in samozavestno. Kaj pa to pravzaprav pomeni?

V tej realnosti velja prepričanje, da bo otrok v življenju uspel in se znašel, če poskrbimo, da bo ustrezal družbi in če bo dober v šoli. To naj bi bilo zagotovilo za uspeh. Kljub temu pa se zdi, da ni čisto tako.

Kaj če opolnomočanje vaših otrok pomeni nekaj popolnoma drugačnega od vsega, kar so vam kadarkoli povedali?

Sledijo trije miti o opolnomočanju otrok, ki niso resnični in so lahko velika omejitev. Ozavestite, kaj lahko naredite drugače, kar bo resnično opolnomočilo vaše otroke, da bodo voditelji svojih življenj in prihodnosti.

1. Kot starš/učitelj/strokovnjak/odrasel morate imeti nadzor.

Koliko vam je bilo všeč, ko so vas poskušali nadzorovati, ko ste bili otroci? Je to naredilo vaše življenje boljše? Ali pa je povzročilo, da ste se želeli boriti in biti uporniki?

Stvar je v tem, da vedno, ko se borimo in upiramo, pravzaprav ne izbiramo, kar je v našem interesu, ampak zgolj reagiramo proti nečemu. Kaj če bi namesto, da smo oseba z nadzorom, raje postali oseba z zavedanjem?

To pomeni, da postanete najprej sami vodja svojega življenja, opazite boljše možnosti v vsem in se z ničemer in nikomer ne omejujete, ne sodite in ničesar ne opredeljujete kot napačnega (še posebej ne sebe!). Gre za pripravljenost, da vidite in veste, kaj za vas deluje in da sledite temu zavedanju. Ko postanete voditelj svojega življenja, ste s tem povabilo za otroke, da to postanejo v svojih življenjih.

2: Otroke je potrebno vse naučiti, saj ne vedo veliko.

Otroci se v resnici zavedajo veliko več, kot pa jim priznavamo. Če bi jim to pokazali na način, da bi lahko v sebi prepoznali svoje kapateaching-kids-cultural-diversity_600citete in briljantnost, ki jo imajo, bi jim s tem dali možnost, da opazijo, kakšen doprinos so svetu.

Kaj če bi namesto, da otroke ves čas obravnavate kot majhne, nemočne, nekoristne, omejene in kot obvezo raje prepoznali kot doprinos, kar v resnici so? Kaj če bi jim to večkrat tudi povedali?

Povabiti otroke, da ozavestijo, kar vedo je zelo preprosto. Vse, kar je potrebno, so vprašanja: “Kaj ti veš o tem? Mi lahko pomagaš? Kaj bi ti rad ustvaril? Ali si pripravljen biti doprinos, da se to prikaže? Kaj ti veš, kar nam bo omogočilo, da se to prikaže s popolno lahkoto?”

Če ste pripravljeni otrokom postavljati več vprašanj o tem, kar oni vedo, namesto, da jim govorite, da ne morejo vedeti ali da ne morejo biti doprinos, jim bo to pomagalo prepoznati sebe, kot bolj vredne.

3: Otroke je potrebno varovati pred “zunanjim” svetom, dokler niso dovolj stari, da so mu lahko kos.

To je največja slabost, ki jo lahko naredite otroku. Edina prava varnost je zavedanje. Ko ste se pripravljeni zavedati stvari, boste vedeli, kaj morate preprečiti, preden se zgodi.

Kako lahko pomagate otroku povečati njegovo zavedanje?

Postavite mu vprašanja in mu dovolite, da izbere – bodite voljni, da otrok izbere nekaj, tudi če se vi s tem ne strinjate. Darilo zavedanja je najboljše darilo, ki ga lahko dovolite sebi in drugim.

Izbira ustvarja zavedanje. Povabite otroke da se začnejo zavedati, kaj bodo njihove izbire ustvarile. Na primer, če želijo nekaj narediti, jih vprašajte: “Če to izbereš, kaj bo to ustvarilo? Če tega ne izbereš, kaj bo to ustvarilo?”

Dopustite jim, da dobijo občutek, kaj bo njihova izbira ustvarila v njihovem svetu. Nato jim dovolite, da izberejo.

Na žalost zavedanja ne morete nikomur podariti, vsak ga lahko ustvari zase – to je razlog, da dajanje nasvetov, pridig in poskusov učenja otrok iz vaših napak nikoli, nikoli ne deluje. Najpomembneje je, da ozavestite, da dokler ne boste pripravljeni opolnomočati sebe, ne morete upati na opolnomočanje vaših otrok.

Kaj če ste s tem, ko opolnomočate sebe, največje povabilo in sprememba, ki jo vsak otrok potrebuje? Ste voljni to postati že ta trenutek?

Drugačnega delovanja se lahko naučite na delavnicah v Hiši radosti.

Povzeto po: Access Consciousness Blog

 

Preberite še