izberi zase

Priprave na porod v Rdečem šotoru

Priprave na porod v Rdečem šotoru

21. in 22. junija 2014, od 10.00-14.00
Rdeči šotor je prostor ženskosti: Doula spremljanje, ženski obredi prehoda, delavnice. 

Na Pripravah na porod v Rdečem Šotoru uporabljamo pozabljeno, a pomembno vez med ženskami. Poudarjamo pomen ženske skupnosti, ki nas lahko v tem ključnem življenjskem prehodu podpre z vzpodbudo, zgodbami, čustveno podporo, pogovorom, prisotnostjo in znanjem.

Ženske delimo znanje predvsem skozi zgodbe. Zato je poslušanje pozitivnih porodnih zgodb eden izmed ključnih elementov priprav na porod v Rdečem Šotoru.

“Porodne zgodbe nas učijo o nekaterih razlikah med uveljavljenim medicinskim znanjem in resničnimi telesnimi izkušnjami žensk – vključno s tistimi, o katerih medicinski učbeniki ne poročajo, ali tistimi, ki v svetu medicine veljajo za nemogoče. Povezavo med telesom in umom prikazujejo tako nazorno, kot je medicinske študije ne morejo.” Ina May Gaskin, Modrost rojevanja

Ena izmed najpomembnejših porodnih modrosti, ki si jih delimo ženske je povezava med umom in telesom.

Na pripravah na porod se bomo pogovarjale o tem:

  • kako pomembna je vez med umom in telesom in kako vpliva na potek in razplet poroda,
  • kakšen proces sploh je porod, kako poteka, kaj sem med porodom dogaja z našim telesom, pa tudi z našimi čustvi, našimi psihami,
  • kaj lahko pričakujem po porodu? Kako me bo porod preobrazil? Kakšne občutke lahko pričakujem med porodom – tako telesne kot čustvene, morda duhovne?

Najpomembnejši aspekt priprave na porod je spoznati moč in sposobnost svojega telesa, da rodi in svoje psihe, da gre skozi porodni proces nepoškodovana in opolnomočena, polna samozavesti, da je kos novi vlogi materinstva.

Moč svojega telesa in svoje psihe bomo spoznavale skozi:

  • poslušanje porodnih zgodb,
  • branje porodnih afirmacij,
  • deljenje občutkov in razmišljanj,
  • učenje o fiziološkem porodu (hormoni, ki vodijo porod, naravni načini lajšanja bolečin, naravni načini spodbujanja popadkov, načini za soočanje s popadki, katere okoliščine naravni fiziološki porod vzpodbujajo/podpirajo in katere ga zavirajo/omejujejo, itd.),
  • spoznavanje ključnih informacij glede porodnih možnosti v Sloveniji in
  • razmišljanje o tem, kako zase ustvariti varno, izpolnjujočo in osrečujočo porodno izkušnjo.

“Socialni model poroda definira porod kot socialni dogodek in normalen življenjski proces. Vključuje težko delo, ki ga opravi ženska, njega bližnja družina, ženske prijateljice in ostale ženske v soseščini. Obporodne pomočnice so skoraj izključno ženske. Ženska je deležna kontinuirane oskrbe in kontinuiranega odnosa s tistimi, ki ji nudjio oskrbo. Mati doživlja pomemben življenjski prehod, med katerim se prikliče duhovne sile, da jo podprejo, negativni psihološki vplivi pa so odrinjeni. Čustveni in duhovni aspekti poroda so v središču za vse vpletene.”
Sheila Kitzinger, antropologinja in raziskovalka sodobne porodne kulture

V naši družbi je porod včasih zreduciran le na medicinski dogodek, vendar je porod veliko več kot to. Porod je socialni dogodek, pomeni velik prehod v življenju ženske, ki vstopa v popolnoma novo obdobje svojega življenja – v materinstvo.

Na pripravah na porod v Rdečem Šotoru se bomo zato pogovarjale o socialnih elementih priprave na porod kot so spremljanje doule, kaj je Blessingway (obred ali praznovanje prehoda v materinstvo), pomen poporodne doule oziroma poporodne podpore s strani skupnosti.

Porod je lahko telesno, čustveno in duhovno ekstatična izkušnja – to pomeni radostna, izpolnjujoča, ki nas nagradi z neverjetnim zaupanjem v svoje telo in vase, s samozavestjo, da smo kos novi vlogi – materinstvu. Porod je lahko proces, skozi katerega gremo z nasmeškom na obrazu in ljubeznijo v srcu. Poroda se vsekakor spominjamo celo življenje, zato je pomembno, da se nanj dobro pripravimo.

“Čeprav lahko orgazmičen porod privede do občutkov intenzivnega, ekstatičnega užitka, je njegovo jedro nadzor nad lastnim telesom in sprejemanje informiranih odločitev za varen, spomina vreden in radosten porod.” Elizabeth Davis & Debra Pascali Bonaro, avtorici knjige Orgasmic Birth

Priprave na porod v Rdečem Šotoru so nekakšna arheologija starodavnih porodnih modrosti, ki pa jih vedno bolj spoznava in začenja razumeti tudi moderna znanost. V Rdečem Šotoru spoštujemo pomoč tehnološko-medicinskega modela obporodne skrbi, ker rešuje življenja, vendar se poglobimo drugam, v globine ženskega telesa in psihe in spoznavamo resnične sposobnosti ženske, da rodi ter okoliščine, v katerih se te čarobne sposobnosti najlažje razcvetijo.

Termin: 21. in 22. junija 2014, od 10. – 14. ure
Lokacija: Hiša Radosti, Dunajska 58, Ljubljana.
Cena: 69 EUR

Obvezne so predhodne prijave. Prijavite se čimprej, ker je število mest omejeno. Prijave sprejemamo na info@hisaradosti.com ali telefon 040 504 127.

Preberite še