izberi zase

Jokalna terapija

Jokalna terapija

Priznam, veliko jokam. Pravzaprav zelo veliko jokam. Vprašajte mojo hči! Jokam, ko gledam romantične filme, poslušam najljubšo glasbo, berem in plešem. Ne obsojajte me prehitro. In prosim, ne delajte raznoraznih zaključkov. Nisem robot. Sem človek. In ženska. Ženske pogosto jokamo. Moški in angeli ne jokajo. Da pravzaprav sploh ne znajo jokati. Prepričana sem, da moški jokajo, vendar le redko in naskrivaj, saj se to nikakor ne spodobi. Res je, da družba v kateri živimo, pogosto enači jokanje s šibkostjo. Če veliko jokaš ali to pomeni, da nisi srečen?
Priznam, veliko jokam. Vendar jokam zavestno. Jokam, da se popolnoma povežem z radostjo. Jokam, da lažje odprem svoje srce. Jokam, da se osvobodim vseh tistih črnih misli, ki bi drugače ostale v moji duši in me zadušile. In ni me sram jokati.

Jokam zavestno in jokam strastno. Včasih sem jok povezovala z nasiljem, nesrečo in brezupom. Ljudje, ki so jokali so me peljali v deželo depresije. Nisem jih imela rada. Prezirala sem jih. Tudi sama sem se jezila nase, ko sem popoldneve preživela v svoji sobi in jokala do onemoglosti. Menila sem, da tisti, ki veliko jokajo le iščejo pozornost in pomilovanje.
Danes pa mi jokanje pomeni popolno doživetje sebe in najglobljih čustev. Pomeni svobodo, očiščenje, zdravljenje. Res je, na začetku sem se bala, da bo to moje zavestno jokanje kot brezupno tuljenje volkulje v polno luno. Glasno, a brez kakršnegakoli učinka. In bila sem presenečena. Tisto kar je pomembno ni kvantiteta, pomembna je kvaliteta. Le tak jok ima pozitiven učinek.images1

In kako sem izboljšala kvaliteto jokanja? Enostavno…

  • vedno jokam v družbi…najljubši plišasti medvedek je odlična družba
  • vedno natanko vem zakaj jokam
  •  vedno jokam tako dolgo, dokler mi ne zmanjka solz

Želim biti svobodna in srečna in zdrava. Smeh in jok. Dva čustvena pola. Smeh je pol zdravja. Drugo polovico pa predstavljajo jok, jeza, ljubezen, strah in vsa ostala čustva. Vsem bom namenila nekaj časa. Če bom čutila, da moram jokati in tako omogočiti nemoten pretok energij, si bom privoščila kvalitetno jokanje. Zakaj bi čakala in trpela?

Nastja