izberi zase

Aišini zlati nasveti za čudovito pasje življenje

Aišini zlati nasveti za čudovito pasje življenje

Živjo. Aiša tukaj. Nastja se je odločila, da moram danes ostati noter, ker močno dežuje. Napaka, jaz imam rada dež in luže. Kakorkoli že, ona je zaposlena s sesanjem mojih dlak, zato sem si malo sposodila njen računalnik.

Zjutraj sva bili na čudovitem, dolgem sprehodu. Rada se sprehajam tam, kjer me spusti z vrvice, da zadiham s polnimi pljuči, ko se podim po travniku. Saj je kar v redu gospodar, včasih je malo preveč stroga, hrano mi odmerja kot da želim postati manekenka in v avtu posluša country glasbo. To mi gre na živce.

No današnji jutranji »lov« mi je dal misliti. In prepričana sem, da bodo naslednji napotki prišli prav mojim kosmatim prijateljem na štirih tačkah;

 •  Zelo je pomembno je, da popiješ dovolj vode. Pa ne tiste iz pipe ali plastenke, tista je zanič. Nima vseh dodatkov, ki so v kalnih lužah in so dobri za kosti. Mljask!
 •  Ko smo že pri vodi; obvezno skoči v vsako lužo ali še bolje mlako, če jo le najdeš. Tudi, če moraš narediti velik ovinek – se splača! In povem ti, vsaka diši drugače!
 •  Če se želiš pošteno ohladiti, poišči bazen, potoček ali blato in se povaljaj v njem. Bolj kot boš umazan, bolj bo prijetno. In ne verjemi, ko ti bodo rekli, da tak pač ne boš smel v avto. Blefirajo! Nikdar te ne bi pustili samega. 1424556_10151839044883099_1464692046_n
 •  V gozdu so vsa tista čudovita bitja, ki hitro tečejo in se hočejo igrati s tabo. Če se želiš zamaskirati v gozdne barve, se moraš obvezno povaljati v svežem hlevskem gnoju ali srninem kakcu.
 •  Včasih boš srečal kakšnega psa. Najprej ga preizkusi, kako hitro teče. Gor in dol, okrog in okrog. Šele takrat, ko vidiš zgrožen obraz svojega gospodarja, se smeš ustaviti.
 •  Ne preganjaj ptic. One letijo in nikoli jih ne boš ujel. Ne izgubi pasjega dostojanstva. Veverice in zajci so druga pesem.
 •  Če boš imel srečo, te bo gospodar peljal na sprehod po barju. Tam je vse; voda, blato, trava, odlične vonjave in veliko prostora. Pa srne, zajci in poljske miške. Veliko boljše kot pasji hotel!
 •  Zelo pomembno je, da razumeš gospodarjeve besede in jih postaviš v pravi kontekst. Na primer: «Aiša, pridi sem!«, lahko pomeni več različnih stvari. Če je nekje blizu in v roki drži priboljšek (pasji piškot – dobro, zelenjavni briket – slabo), se na tak klic vsekakor takoj odzovi. Če pa te zmoti sredi »lova« na debelušnega zajca ali hoče prekiniti zanimivo vohljanje travne bilke, se ne zmeni zanj. Nadaljuj z delom!
 •  Imej pravo mero. Nikar preveč ne preizkušaj zgornjih mej potrpežljivosti svojega gospodarja. Ko zavpije: »Prav, pustil te bom tukaj, naj te požrejo gozdne zveri«, ali še huje, ko zagrozi: »Zamenjal te bom za perzijskega mačka!«, takrat je čas, da se vrneš k njemu.
 •  Ko se vrneš h gospodarju potem, ko te je potrpežljivo čakal, da prevohaš vsako travo posebej, se poigraš z gozdnimi bitji in osvežiš v luži, ne pozabi s »tistim« pogledom sesti pred gospodarja in moraš se zavedati, da te kljub vsemu občuduje. Dvigni tačko in en uhelj. Si smešen ampak zmaga je tvoja!
 •  Pokaži gospodarju svoje veselje. Mahaj z repom, to res ni težko. To ljudi razveseljuje. To jim prinaša radost in srečo v njihova dolgočasna, enolična življenja.

                                                                                                                                                        Nastja