Domača kozmetika

Revija Bodi eko

Revija Bodi eko

Januarska številka revije Bodi eko vam spet prinaša številne zanimive in uporabne vsebine:

Tokrat predstavljamo tudi refleksno masažo stopal – skozi branje tega prispevka boste spoznali, da so stopala resnično odsev našega zdravja. Za vse, ki se radi razvajate, smo pripravili recept za izdelavo dišečih sivkinih kopalnih kroglic, ki so lahko tudi zelo lepo darilo.

Čaka vas tudi zanimivo branje o zdravilnih učinkih smolnatega mazila, prispevek pa je obogaten tudi s koristnimi nasveti, kako si lahko to popolnoma naravno mazilo pripravite tudi sami.

Več o januarski številki revije Bodi eko si lahko preberete TUKAJ.

V tokratni številki revije Bodi eko pišemo tudi o čistilnih in zdravilnih učinkih uživanja gline. V času praznikov namreč ljudje pogosto pojemo preveč, pogosto pa tudi izbor živil ni ravno najbolj zdrav – za vse, ki ste se odločili za nove bolj zdrave začetke na področju prehranjevanja, smo pripravili veliko koristnih nasvetov. Svojo prehrano lahko obogatimo tudi z zelenimi poganjki – s pomočjo številnih uporabnih nasvetov lahko na kuhinjskem pultu začnete vrtnariti tudi vi.

Slovenci ob poplavi številnih različnih alternativ za sladkor pogosto pozabimo, kako kakovosten in hranilno bogat je slovenski med, zato temu živilu namenjamo prav posebno pozornost.

Januarska številka revije Bodi eko vam spet ponuja obilico zanimivega branja – in to na kar 60 straneh! Obljubljamo vam, da bo revija Bodi eko tudi v novem letu polna koristnih, uporabnih in zanimivih vsebin, zaradi katerih jo boste še rajši in z večjim veseljem vzeli v roke.

Naročilo na revijo Bodi eko.

Izdelava naravne kozmetike in čistil, Ljubljana

Izdelava naravne kozmetike in čistil, Ljubljana

Vas zanima, kako si pripraviti naravna čistila in kozmetiko in s tem pomagati našemu telesu in naravi, pri vnosu prijaznih naravnih sestavin? Vsi si želimo osrečiti sebe in tudi okolje v katerem bivamo, zato je sedaj idealni čas, da se naučimo, kako pripraviti naravna čistila in kozmetiko.

Na delavnici bomo delali s sestavinami, ki jih imamo vedno pri roki. Naučili se bomo narediti domače čistilo in naravno kozmetiko takšno, kot so jo izdelovale že naše babice, brez sintetičnih olj, aluminijevih sestavin, umetnih dišav, konzervansov, naftnih derivatov, barvil in parabenov.

Zakaj?

 • ker se v gospodinjstvu vsak dan srečujemo s številnimi strupi
 • ker se ti strupi preko kože in dihal vnašajo v naše telo
 • ker boste imeli možnost spoznati alternativne sestavine
 • ker dobite recepte za samostojno delo in priporočila za nakup surovin
 • ker boste pridobljeno znanje lahko praktično uporabil

Naučili se bomo kako izdelati čistila in kozmetiko za vsakdanjo rabo.

Čistiladownload (1)

 • Izdelava gel pralnega praška
 • Izdelava čistil za kopalnico
 • Izdelava detergenta za posodo

Kozmetika

 • Izdelava naravne zobne paste
 • Oljni piling s soljo
 • Kopalna sol s sivko
 • Oljčno maslo za telo

Termin: Petek, 30.november, 19h-22h
Lokacija: Hiša radosti, Dunajska 58, Ljubljana
Cena: 50€

Delavnico vodi Simona Večko, ki živi z naravo že od otroštva.

Udeleženci delavnice dobijo nekaj naravnih izdelkov in skripto z vsemi recepti. Pred dogodkom se je potrebno prijaviti na info@hisaradosti. com ali 040 504 127, saj je število mest omejeno.

Če se udeleležite vseh treh delavnic Simone Večko (Delavnica izdelava naravnih rastlinskih mil, delavnica Izdelava naravnih božičnih daril in delavnica Izdelava naravne kozmetike in čistil), 30.11.2013, v HIŠI RADOSTI, je cena za vse skupaj 100 EUR.

Domača kozmetika – kako začeti?

 

Morda se sliši zakomplicirano – narediti lastno kozmetiko doma. Pa ni. Ogromno sestavin, ki jih lahko uporabimo tudi v negovalne namene pravzaprav že imamo. Pa poglejmo:

 • Voda teče iz vsake pipe. Če jo prekuhamo dobimo mehko vodo, ki je za nego kože bolj priporočljiva.
 • Prav gotovo imate doma sol. Kameno, morsko, fino, grobo, jodirano, nejodirano – kakorkoli že, neko obliko soli.
 • Sigurno imate tudi neko olje ali maslo. Sončnično, oljčno in bučno olje so naša avtohtona olja, vsa zelo kvalitetna, bogata z vitamini in drugimi za nego kože primernimi snovmi. Potem je tukaj še olje oljne ogrščice, pa koruzno olje. Brez večjih težav se v čisto običajnih živilskih trgovinah najde tudi kokosovo olje oz. maslo, sezamovo olje, arašidovo olje, arganovo olje, mandljevo olje, orehovo olje, avokadovo olje ipd.
 • Jabolčni kis tudi ni nobena redkost v naših gospodinjstvih.
 • Soda bikarbona, ali pa vsaj pecilni prašek.
 • Morda tudi glina.
 • Posušene zdravilne rastline, lahko tudi čaj.
 • Eterična olja.

Samo s temi sestavinami že lahko izdelamo mešanice za različne kopeli, naredimo lahko negovalno obrazno olje, kopalnoolje, parfum, masažno olje, tudi mazila in balzame, »afershave«, naredimo lahko tudi zobno pasto in deodorant.

Sprostilna kopel
V toplo vodo dodamo 1-2 žlici bučnega olja.

Slana kopel
Dvema žlicama soli po želji dodamo 8 kapljic eteričnega olja, premešamo in dodamo kopeli.

Masažno olje
V 50 ml sončničnega olja dodamo 10 – 15 kapljic eteričnega olja in premešamo.

Zobna pasta
Ščetko zmočimo in pomočimo v glino, ter si s tem umijemo zobe. Glini lahko primešamo tudi zdrobljena in presejana zelišča, kot je npr. timijan, ognjič, žajbelj, kamilica ipd.

Maja Rožac Mihovec

Prihajajoče delavnice