življenjska zgodba

Če bi mi pripovedoval…

Če bi mi pripovedoval…

… svojo življenjsko zgodbo, bi te poslušal do konca?

Vsi imamo radi zgodbe. Zanimive, napete prav do konca. Dobra zgodba je najboljši način za posredovanje nekega sporočila. Celo podjetja so spoznala, da je strategija pripovedovanja zgodbe o določenem izdelku nekaj, kar kupce pritegne in na koncu tudi prepriča, da izdelek kupijo ter se k njim radi vračajo.

Si kdaj pomislil, kaj je steber vsake dobre zgodbe? Naj omenim glavne tri:

Tema
Tematika zgodbe nas pritegne, navadno prinaša sporočilo, ki je namenjeno našemu bolj ali manj poglobljenemu razmišljanju. Tisto nekaj nas spremlja prav do konca, do zadnjega poglavja, kjer se nam razodene nauk prebranega.
Dogajanje
Vzponi in padci glavnih junakov, oris njihovih situacij skozi pripoved nas drži v napetosti. Dobra zgodba ima veliko junakov, s katerimi se lahko večina bralcev poistoveti. In nauk zgodbe večino pripelje do razmišljanja in zaključka.
Glavni igralci
Junak. Junakinja.

Moje vprašanje tebi pa je…

Če bi mi pripovedoval svojo življenjsko zgodbo, bi te poslušal do konca? Je tvoja zgodba zanimiva in vredna poslušanja?

  • Kaj je namen tvojega življenja? Za kaj živiš?
  • Delaš kaj enkratno zanimivega, razburljivega, kaj takega, kar daje tvojim dnem, mesecem, letom pečat navdušujočega dogajanja? Ali je tvoje življenje enoličen proces robotiziranega stroja v najnovejši tovarni? Dolgočasno, predvidljivo in pusto?
  • Se ukvarjaš s sabo in iščeš poti za nadgradnjo svojega jaza? Potuješ s tokom ali si morda drzneš pokazati, da si unikat? Si junak, junakinja ali neopazen lik v ozadju?
  • Če mi poveš svojo zgodbo, bom na koncu ujel kakšen nauk iz katerega bi se lahko tudi sam kaj naučil? Me bo tvoja zgodba navdušila do te mere, da bom zaradi nje spremenil pogled na življenje in začel delovati v smeri, da nauk vgradim tudi v stebre svoje zgodbe?

Če živiš življenje, pripoveduješ odlično zgodbo! Če pa le obstajaš je tvoja zgodba nezanimiva,dolgočasna in je morda čas, da jo začneš pisati na nov list papirja, z barvnimi svinčniki.

Dejstvo je, da se ljudje spomnijo le dobrih zgodb! Zato se potrudi in naredi svoje življenje pomembno. Pogum ti bo pomagal preskočiti vse ovire na poti in z vztrajnostjo boš uspel. Če se ne boš soočil s strahovi, delal napak in tvegal, ne boš dosegel ničesar omembe vrednega. In tvoja zgodba bo, verjemi, na smrt dolgočasna. In nihče je ne bo želel prebrati ali poslušati.

Spoštuj se in živi kot glavni junak v najbolj zanimivi zgodbi, ki je bila kdaj napisana. Če si sedaj odločen, da napišeš razburljivo zgodbo, nabito z zanimivimi dogodki, ki bodo včasih mejili na norost, ne čakaj, ne oziraj se, sprejmi moj izziv…pojdi in napiši!

Nastja

Prihajajoče delavnice