ženska

Ljubezen se vselej vrača v plemenito srce

Ljubezen se vselej vrača v plemenito srce

Renesansa (fr. renaissance: ponovno rojstvo) kot kulturno gibanje je bilo za žensko zelo pomembno obdobje. Naznanjalo je začetek novega veka. Dante Alighieri v svoji zbirki Vita Nova, Novo življenje, opeva žensko v vsej njeni božanskosti. Njegova Beatrice je podoba blaženosti (beata-blažena). Motiv blažene ženske je po vsej verjetnosti povzel po pesmi Guida Guinizzellija Al cor gentil rempaira sempre amore, Ljubezen se vselej vrača v plemenito srce. Francesco Petrarca je žensko opeval kot nekaj vzvišenega in bil je začetnik t. i. “romantične ljubezni”.

Kaj pa naše spremembe dandanes? Prebujanje, rojevanje Ženske, božanske Ženske s plemenitim srcem. Da najde svojo pravo vrednost,Heart_by_xXLonging_HeartXx ne v očeh moškega, marveč v očeh same sebe, in (si) pokaže, kako Božanska je, kako polno ljubezni in plemenito je njeno Srce. Po vseh iskanjih, dokazovanjih, tekmovanjih s svetom in predvsem s samo seboj je edina pot, ki jo pelje k Sebi, Ljubezen. Do nje bo prišla le s ponovnim rojstvom, renaissance. Rojstvo pomeni sprva bolečino, strah pred neznanim, tesnobo, pomeni iskanje varnosti in zaščite, vse dokler ni ena sama radost in izkušanje novega.

Trenutek, ko se zamajejo tla pod nogami, ko se ženska zaloti v premišljevanju, čemu je tu, kaj je njen naslednji korak in kako ga speljati, da bo zadovoljna tudi sama, je tisti ključni moment, ko se začne njena rast, le da tokrat v njeni lastni maternici. Kot je sama nosečnost obenem sreča in radost pričakovanja ter skrb in strah pred odgovornostjo, je tudi negovanje same sebe v lastni maternici obdobje nasprotnih si čustev.

Nedvomno je negovanje drugih bitij lažja naloga kot negovanje nas samih, zato se k njemu zatečemo šele tedaj, ko začnemo izgubljati, ko se nam svet zamaje, nemalokrat celo popolnoma zruši. Pademo. In začuda ni nikogar, ki bi nas (lahko) pobral. Šele takrat ugotovimo, da je z vsem razdajanjem, ki ga nemalokrat niti ne čutimo, saj menimo, da dajemo iz srca in je to naša naloga, poslanstvo, da smo torej z vsem tem razdajanjem košček za koščkom dajale sebe, svoje želje, svoje bistvo in bit. Takrat ostanemo same, v svoji praznini, s svojo praznino, ki je drugim nedoumljiva, nerazumljiva. A nas ravno ta praznina žene naprej. Ko izpraznimo vse, kar se je leta in leta kopičilo v nas, ko izpraznimo vso tesnobo, bolečino, strahove, ko si zaželimo, da v nas ne bi bilo ničesar več, takrat se odpre pot, ki nas povede v nas same, v našo maternico, ki nas bo varovala do pravega rojstva, do rojstva takšnih, kakršne smo v resnici.

To je samotno popotovanje, tiho spoznavanje in prepoznavanje, in vse bi naredile, da bi se mu izognile. Plavamo v potočkih spominovhappy,dreamy,ballerina,ballet,balloons,cloud-29c6449adc46fde703b80ca15aee2bad_h in upamo, da nas ponesejo nazaj tja, od koder smo ušle. Stvari, ki so se nam zgodile, se nam nenadoma ne zdijo več tako hude in zaželimo si nazaj, v varno naročje vsakdana, ki smo ga bile vajene. Da bi se le ne soočile s to samoto, v kateri slišimo le bitje svojega srca in tiho ječanje duše. Toda duša je to pot vztrajna. Imamo čas, da jo zaslišimo, imamo moč, da jo poslušamo, in imamo pogum, da ji sledimo. Varne bomo v sebi, s sabo. Varne s plemenitim srcem, ki je le naše, varne s čisto dušo, neskončno hvaležno. S tem smo večne. In le večne smo lahko srečne.

Lamia

Ustvarjena, da osupne

Ustvarjena, da osupne

Bog je ustvarjal že šesti dan, brez predaha. Ustvarjal je žensko. Pa se pojavi angel in ga vpraša: “Zakaj se z njo ukvarjaš že toliko časa?” Bog mu odgovori: “Si mogoče pogledal tehnični list? Kar bom ustvaril bo mojstrovina. Mora biti iz pralnega materiala, vendar ne iz plastike. Imeti mora več kot dvesto premičnih delov in vsi morajo biti nadomestljivi. Delovati mora na napitke brez sladkorja, s čim manj kofeina in malo kalorične ostanke. Njeno naročje mora biti široko za vsaj šest otrok naenkrat, poljub mora pozdraviti potolčeno koleno in ranjeno srce…in vse mora opraviti z dvema rokama.”

Angel je buljil v Boga. Bil je brez besed. “Dve roki?! Nemogoče! In to bo osnovni model? Povem ti, preveč delaš. Oddahni si malo in z delom raje nadaljuj jutri.” “Ne pride v poštev”, je nadaljeval Bog. “Saj sem že skoraj končal. In postaja mi zelo všeč. Ima funkcijo samozdravljenja in lahko dela tudi do osemnajst ur na dan.” Angel se je na hitro dotaknil modela. “Se ti ne zdi, da je na dotik preveč mehka?”, je vprašal Boga. “Ja, ko se je dotakneš je mehka”, se je strinjal Bog. “Vendar pa je hkrati tudi trpežna. Ne moreš si predstavljati kaj vse zmore”.

“Pa bo zmožna tudi misliti?”, je vprašal angel. Bog mu je odgovoril: “Ne samo, da bo zmožna misliti, lahko se bo tudi pogajala in pregovarjala.” Ko sta gledala v stvaritev, je angel nekaj opazil. Narahlo se je dotaknil njenega lica in rekel:”Ups …Bog, kaže da tukaj nekaj pušča. Sem ti rekel, da je material premehak in da hočeš preveč?”

“Angel, to ni napaka. Saj ne pušča. To je solza!”, ga je popravil Bog. “In čemu ji bo solza?«, ga je vprašal angel. “Na ta način bo izražala srečo, žalost in bolečino, ljubezen, razočaranje, osamljenost in ponos”, mu je odgovoril Bog. Angel je bil ves iz sebe. “Bog, ti si genij!”, je osupel zaklical. “Mislil si popolnoma na vse. Tale tvoja stvaritev je čudovita!”

In res je! Ženske smo čudovite! Vseh oblik, velikosti, barv, pa vendarle smo si med seboj tako zelo podobne. Prenesemo veliko bolečine, spopadamo se s problemi in v srcu nosimo veselje, ljubezen in srečo. Smejimo se, ko želimo kričati. Pojemo, ko želimo jokati. Jokamo, ko smo srečne in se smejimo, ko smo živčne.

Kot levinje se borimo za vse v kar verjamemo. Ne prenesemo nepravičnosti. Če vemo, da obstaja boljša razlaga, odgovor “NE” za nas ni sprejemljiv. Vse žrtvujemo za družino. S prestrašenim prijateljem gremo k zdravniku in ga vso pot tolažimo. Brezpogojno ljubimo. Jokamo, ko otroci ploskajo in navijajo za svoje prijatelje. Imamo moč, ki osupne moškega. Tudi Bog je to vedel, zato je najprej ustvaril Adama, saj se je bal, da mu bo Eva ukazovala, kakšnega moškega naj naredi.

Nastja

Ženska in kreiranje sreče

Ženska in kreiranje sreče

Kaj toliko žensk ustavlja, da ne živijo svojih sanj? Da niso same ustvarjalke svojega življenja? Da pristajajo na manj kot zmorejo? In kaj je možno narediti, da bi živele na polno?

Skozi stoletja so različne religije in posledično družbe izvajale nadzor nad človeško seksualnostjo, da bi dobile oblast nad umom in duhom svojih pripadnikov. Ženski spol so proglasile za izrazito telesnega, pretirano čustvenega, neracionalnega, za vrsto, ki predstavlja grožnjo duhovnemu napredku moškega. Ženska zaradi svoje povezanosti s prvinskim, zemeljskim, naj ne bi bila sposobna spoznati boga, naj ne bi imela duhovnega potenciala. Sposobna je zgolj delati, rojevati in, če ravno tako nanese, še nuditi užitek. Konec koncev je zaradi svojega pokvarjenega karakterja kriva za izgon človeštva iz raja. Še sredi prejšnjega stoletja sta bila starša razočarana, če se je rodila deklica. Še danes rojevajo ženske tako dolgo otroke, dokler se paru ne rodi fant.

Takšna prepričanja zaklenejo življenjsko energijo, uklonijo duha, ukrotijo divjo žensko v večini pripadnic tega spola.

S Carlom Gustavom Jungom je nastal izraz kolektivno nezavedno. To je polje predstav, misli, znanja, simbolov, skratka pomenov, ki ljudi povezuje kot pripadnike neke kulture, celo kot pripadnike človeštva. In v tem kolektivnem nezavednem so iz zadnjih tisočletij premnogi zapisi o tem, kako malo je ženska vredna tako družini kot družbi. S tem občutkom se že rodijo, potem pa je dovolj že najnežnejša izkušnja nevrednosti v realnem življenju, in težave so tu. Ženske se vedno globoko v sebi čutijo, da niso dovolj dobre, dovolj lepe, dovolj pametne. In zato tudi nimajo pravice uživati, biti srečne.

Ključ do zadovoljnega, polnega življenja je lep odnos do sebe. Raziskave kažejo, da so ženske, ki se v svojem telesu počutijo udobno, lepo in privlačno, bolj zadovoljne, ljubeče in sprejemajoče. Njihova čustva so bolj uravnotežena, misli bolj jasne.

Možno je, da se ženske zavedajo, koliko lahko prispevajo, kako zelo lahko osrečijo svoje partnerje in družine, če so srečne. Možno je poznati tu in tam kakšno srečno žensko in imeti potrditev, da se da. Možno je biti res v stiku s svojimi občutki, znati reči, NE, tega nočem in DA, prosim, tega si želim. Možno se je postaviti za tisto, v kar verjamejo, kar cenijo, v to vložiti svojo energijo, zbrati somišljenike in spreminjati skupnost. Od znotraj in od zunaj. Možno je prebuditi svojo pravo naravo, uživati v vsakem vdihu in izdihu, v svojem telesu, v svojem partnerju, v delu, v druženju. In to tako zelo, da prostega časa sploh ne potrebuješ, saj si prosta.

Potrebno je očistiti lastno doživljanje sebe navlake, ki se je nabrala skozi leta življenja in skozi stoletja trpljenja. Tisti, ki nostite očala, vedo, kako drugače je gledati svet potem, ko stekla očistijo s pravo krpico. Tako čiščenje je potrebno narediti na steklih, skozi katera gledaš nase in na svet. S pomočjo dobre knjige, dobrega predavanja, dobre delavnice, dobrega mentoriranja. Privošči si jih.

Ana Miletić

Na dogodku Seksualnost – delavnica za ženske , se boste 24. in 25. novembra v Ljubljani, spoznale s svojo seksualnostjo, svojimi čustvi in sprejemanjem sebe.

 

Prihajajoče delavnice