trenutek

(Ne)filozofska razlaga življenja

(Ne)filozofska razlaga življenja

Prvi dan je Bog ustvaril psa in rekel: “Ves dan lepo pridno sedi pred vrati in zalajaj na vsakogar, ki pride mimo. Delo ni težko. Podarim ti dvajset let življenja.”

Pes pa mu odgovori: “Da bi lajal dvajset let? Kaj pa če se dogovoriva, da vzamem deset let in hvaležno odklonim ostalih deset?”

Bog se je strinjal.

Drugi dan je Bog ustvaril opico. “Zabavaj ljudi, naredi kakšno vragolijo in jih nasmej. Podarim ti dvajset let življenja”, ji je ___foster____by_rare_pearl-d5ne5b1rekel.

“Da bi dvajset let zganjala norčije? Nastopati vsak dan, naslednjih dvajset let? To je preprosto preveč. Vrnem ti deset let kot ti jih je vrnil pes, velja?”, mu je odgovorila opica.

In Bog se je strinjal.

Tretji dan je Bog ustvaril kravo. Rekel ji je: “Kmetu boš pomagala delati na njivi. Vsak dan boš trpela pod žgočim soncem. Mleko, ki ga boš dala kmetu, mu bo pomagalo nahraniti družino. Ker boš tako pridna in ustrežljiva, ti podarim šestdeset let življenja.”

Krava ga je pogledala in mu rekla: “Šestdeset let naj živim in delam vsak dan, od zore do mraka? Nemogoče. Kaj praviš na to, da vzamem dvajset let in ti ostalih štirideset vrnem, kot sta to storila pes in opica?”

Bog se je ponovno strinjal in vzel nazaj leta, ki mu jih je vrnila krava.

Četrti dan je Bog ustvaril človeka. Dejal mu je: “Jej, spi, igraj se, poroči se in uživaj življenje! Podarim ti dvajset let življenja.”

Človek je zgroženo odgovoril: “Samo dvajset let dobim? Bi se lahko zmenila, da dobim še tistih štirideset let, ki ti jih je vrnila krava, tistih deset, ki jih je vrnil pes in deset opičjih? Če seštejem bi jih bilo skupaj osemdeset. Kako se ti zdi?”

“V redu, človek. Kakor hočeš, sam si prosil.”

In temu človeku, ki se je z Bogom pogodil za osemdeset let življenja, se moramo zahvaliti, da prvih dvajset let spimo, jemo, se otrok soncnicaigramo in uživamo. Naslednjih štirideset let garamo in se trudimo, da preskrbimo svojo družino. Naslednjih deset let zganjamo norčije in zabavamo svoje vnuke. In zadnjih deset let sedimo pred hišo in lajamo na vsakogar, ki pride mimo.

Moj nasvet za vse generacije: Zajemimo življenje z veliko žlico in se ne oziraj na leta. Zakaj ne bi  uživali prav vsak dan, vsak mesec in vsako leto, ki nam je podarjeno?

Nastja

 

Zakaj ne danes? Zakaj ne ti?

Zakaj ne danes? Zakaj ne ti?

 1. Danes se bo nekdo zbudil v nov dan z odlično idejo. Zakaj ne bi bil to ti?
 2. Danes bo nekdo občudoval lepoto okrog sebe. Zakaj ne bi bil to ti?
 3. Danes se bo nekdo odločil, da pusti duhove preteklosti in vdihne današnji dan s polnimi pljuči. Zakaj ne bi bil to ti?
 4. Danes se bo nekdo podrl zidove okrog sebe in spoznal drugačen svet. Zakaj ne bi bil to ti?
 5. Danes se bo nekdo osvobodil dvoma in negotovosti in spoznal varnost, zaupanje in moč. Zakaj ne bi bil to ti?
 6. Danes bo nekdo spoznal moč ljubezni in lepote, ki jo nosi v sebi. Zakaj ne bi bil to ti?
 7. Danes se bo nekdo odločil, da bo z zgledom pomagal svojim otrokom, da bodo zaupali vase. Zakaj ne bi bil to ti?
 8. nebesaDanes se bo nekdo odločil, da spremeni svoje slabe navade v dobre. Zakaj ne bi bil to ti?
 9. Danes bo nekdo ugotovil, da je življenje z manj stvarmi enostavnejše. Zakaj ne bi bil to ti?
 10. Danes se bo nekdo postavil zase in odločno rekel ne psihičnemu in fizičnemu nasilju. Zakaj ne bi bil to ti?
 11. Danes bo nekdo naredil pravi korak, ki bo pomenil tisto potrebno spremembo. Zakaj ne bi bil to ti?
 12. Danes se bo nekdo zavedel, da so pravila in omejitve, ki jih ima v življenju, nepotrebne. Zakaj ne bi bil to ti?
 13. Danes se bo nekdo odločil in postal boljši starš, učenec, mož, sestra, učitelj, sosed. Zakaj ne bi bil to ti?
 14. Danes je nov dan. Mnogi bodo uživali v njem. Mnogi ga bodo izkoristili do zadnjega trenutka. Zakaj ne bi bil to ti?

Nastja

Uganka

Uganka

Kdo sem?

 •  nimam ne začetka in ne konca
 •  sem neskončno velik in neskončno majhen
 •  vsebujem stvari vendar nisem v nobeni od njih
 •  sem nespremenljiv vendar se spreminjam
 •  vse kar se zgodi ali se bo zgodilo, se zgodi v meni
 •  vedno sem ti blizu, tako blizu kot utrip srca pa vendar se razprostiram skozi širno vesolje
 •  vse obstaja v meni in nič ne more obstajati zunaj mene
 •  nimam oblike in ne teže, sem neviden
 •  povsod sem naenkrat vendar moje mesto ni določeno
 •  ne glede na to, kar si storil ali kar boš storil, vedno sem ob tebi in ti ob meni
 •  vedno sem s teboj

Si uganil?

Ta trenutek lahko…

… uživaš v pomladi
… pestuješ otroka v naročju
…potolažiš razočaranega prijatelja
… uresničiš svojo željo
…rečeš ne slabim navadam
…opazuješ sončni zahod
…nekomu rečeš, da ga ljubiš
…začutiš sebe
…spremeniš nekaj na bolje
…začneš verjeti

Nastja

Spomin

Spomin

Na dehtečem travniku sem, plapolajoč v barvah se cvetlice božajo, objemajo, stiskajo druga k drugi, barve se prelivajo, moje oči se lesketajo ob vsej tej lepoti, pogledujejo okrog, dokler je ne najdejo. Ene same, ki v svoji belini neomahljivo daje vedeti, da je izbrana.

Ne utrgam je, kajti njeno mesto je tam, čaka, da se spomnim, da se vračam, da se vrnem k njej. Približam obraz, začutim mehkobo, toploto, a kaj bi to! Njen vonj … Jutro, lepše kot kdajkoli, glasba, ki naznanja praznovanje … pokukam izpod odeje, se zahvalim vsemu, kar je, in sebi, svojemu obstoju, božanski stvaritvi, ki z vsako zarjo prinese toliko dobrega.

Pred vrati zaslišim glasove, šepetajo, se hihitajo … moje ljube deklice so, srečne, ker so vsak dan z menoj, me češejo, igrivo izbirajo oblačila, svoje delo res66805_566454053395364_1877915537_n opravljajo na radosten način. Lahno odgrnem zaveso, a nočem videti vsega. Naj bo presenečenje zame! En dan v letu praznujem in vse stvarstvo praznuje z menoj. Ne, tisti dan ne delam, prav ničesar ne počnem, takrat počivam. Počivam v svojem srcu. Vsaka celica mojega telesa se ta dan napaja s hvaležnostjo, ljubeznijo. Moje oči se srečujejo s toplino v očeh vseh mojih dragih. Zanje skrbim. Z njimi sem, da so srečni, da delajo, da se učijo, da skrbijo za družine. Samo Sem. Čudovito delo imam.

Živim in dajem. Bog mi je namenil to prav posebno nalogo in vsi vemo, da sem si jo zaslužila. Za vse, kar sem bila. Za vse, zaradi česar je moje srce krvavelo. Za vse, kar sem kdajkoli izgubila. Za vse to sedaj samo Sem. To počnem v Življenju. Naposled resnično živim. In danes je moj dan! Danes JE Praznik. … Zbudim se ob dehtenju neštetih cvetlic; sem res spala, sanjala? Zagledam jo, še bolj belo kot kdajkoli, in spomnim se …

Lamia

Trenutki življenja

Trenutki življenja

Kaj ste danes naredili zase? Ste si vzeli tisti čaroben trenutek, ustavili korak, globoko zajeli zrak in z njim pozitivo življenja?

Če niste je ta trenutek čas, da to storite. V kaosu mimoidočih ljudi, prepletajočih se misli in strahov, je potrebno ustaviti korak in se začeti zavedati kdo ste, KAJ SI ŽELITE in kam bežite.

Napolnite se s pozitivno energijo in dihajte z dušo. Začutite življenje v sebi. Za trenutek bodite sami s seboj, spoznajte se. Sprejmite vse misli in vsa čustva ter jih nato spustite energijam. Očistite se vseh skrbi in stresa. Občutite kako postajate vse lažji in lažji.

Prepustite se toku življenja. Sprejmite situacije takšne kakršne so, vedite da se nahajajo v vašem življenju z razlogom. Zaupajte, da vas bo življenje 484755_601652056529937_660286092_nvodilo do pravih poti.

Vsak dan si vzemite čas zase, čeprav le za trenutek. Imejte se radi. Občutite tiste drobne malenkosti v življenju. Pustite sončnim žarkom naj vas prijetno pogrejejo, občutite pihljaj vetra, prisluhnite nežni melodiji ptic in zaplešite v življenje.

To so resnično dragoceni trenutki našega življenja. Zakaj ne bi začeli kar zdaj?

 

Lea Rogelj

Ne zapravi ga!

Ne zapravi ga!

Čas je kovanec mojega življenja. Je edini kovanec, ki ga imam in le jaz lahko odločam, kako ga bomuporabila. Bom dovolila, da ga namesto mene unovči nekdo drug?

Ne! Vendar kako naj se odločim čemu bom namenila ta kovanec, če pa nimam časa, da bi premislila o tem. Časa ne tratim z nakupovanjem, ne ždim pred televizijo in ne deskam po internetu. Največ časa porabim za tuhtanje in zaskrbljenost.

10412918-old-french-gold-coin-with-the-image-of-a-flowering-crowns-crossČas, ki ga porabim za zaskrbljenost, je čas, ko ne živim. Ta “dejavnost” me izvzame iz sedanjega trenutka in me prestavi v preteklost, kjer premišljujem o že preživetih dogodkih ali pa me izstreli v prihodnost, kjer se ubadam s preigravanjem črnih scenarijev. Ta zaskrbljujoč občutek se je naselil v moji glavi in mi ne dopušča, da bi se brezskrbno veselila življenja. Vem, da je načrt za življenje potreben, tveganje priporočljivo, vendar pa je zaskrbljenost…izbira.

Skrbi me, da bom izgubila službo, skrbi me, da ne bom našla druge, namesto, da bi uživala v njej dokler jo še imam ter počasi in z optimizmom predelala nove možnosti v poklicni karieri ali pa čas posvetila dodatnemu izobraževanju in nadgrajevanju znanja, ki ga že imam.

Zaskrbljena sem, ker se bojim, da ne bom uspela plačati vseh računov in z denarjem, ki ga zaslužim, pokriti vseh stroškov in si kupiti vsega kar si želim, namesto, da bi bila hvaležna za denar, ki ga imam in za stvari, ki sem si jih že lahko privoščila in mi omogočajo dostojno življenje.

Skrbi me, da nikdar ne bom našla prave ljubezni, duše dvojčice in preveč časa porabim za jezo in razočaranje , ker me je partner zapustil, namesto, da bi negovala in poglobila ljubezen do sebe in ljudi, ki so še vedno del mojega življenja.

Skrbi me tudi dejstvo, kaj drugi mislijo o meni, kaj naj počnem, da bom bolj podobna uspešnim in zadovoljnim, lepim in bogatim, namesto da bi delala stvari, ki me veselijo in mi nudijo osebno zadovoljstvo.

0aca61cc575b873ad9ed86a10acff7adZaskrbljena sem zaradi popolnoma nepomembnih stvari, ki čez nekaj dni ne bodo več važne, kot na primer, kaj bo za kosilo, kakšne čevlje bom obula naslednje jutro in o čem se bom s sodelavci pogovarjala ob kavi, namesto, da bi uživala v hrani, bila hvaležna za čevlje, ki jih imam in se veselila novih spoznanj, ki mi jih bo prinesel pogovor.

Zgoraj našteto nikakor ne velja za vse vas, ki to prebirate, verjamem pa, da se je našel kdo, ki podobno zapravlja svoj dragocen čas za stvari kot so zaskrbljenost, podrobno analiziranje in obsedeno načrtovanje, namesto, da bi se osredotočil na delo, posvetil čas bližnjemu in užival v vsakodnevnih izzivih, ki mu jih ta trenutek ponuja življenje.

Naj ponovim; čas, ki ga zapravimo za nepotrebno in pretirano skrb, je čas, ki ga nismo živeli, so trenutki, ki smo jih za vedno zamudili.

 

Nastja

Trenutek

Trenutek

Ta trenutek. Ta tukaj in zdaj. Ta ima odgovor na moje vprašanje. Ima modrost in razumevanje. Sedi in čaka. Potrpežljivo. Vedno.

Ta trenutek prav in narobe ne obstajata. Ta trenutek se odločim. Odvržem meč bolečine in pogumno stopim v objem Ljubezni.

Vdihnem ta čudovit trenutek. Neskončen kot vesolje. Čaroben kot utrip srca, ki ga čutim v sebi. To je trenutek, ki sem ga čakala. Trenutek, ko vse kriči “pojdi!”

V tem čarobnem trenutku ni meje med preteklostjo in sedanjostjo. Med vsemi in nobenim in enim. Sem samo jaz. In ta čarobni trenutek.

Ta trenutek je vse čarobno. Živi. In nič več. In nič manj. Samo sedaj. Ne morem mu zbežati. Se skriti in upati, da me ne najde. No, če se potrudim, ga lahko ignoriram. Ampak trenutek bo kljub temu vztrajal. Vabil me bo v svoj objem. Zakaj bi se mu upirala? Sem tukaj, ta trenutek. Ne prejšnji, ne naslednji. Točno ta. Ta čarobni trenutek, sedaj.

 

Nastja

Prihajajoče delavnice