smreka

Zimska aromaterapija

 

Ko se skrajša dan, se ohladi in se umaknemo v svoje domove, je pravi čas za spodbudno zimsko aromaterapijo. Pomaga nam za dvig razpoloženja, odpravljanje depresije, za boj proti prehladnim in gripoznim obolenjem.

Za aromaterapijo seveda potrebujemo kvalitetna eterična olja. Prijetno in učinkovito mešanico si lahko zagotovimo že s samo tremi različnimi olji. Pa si poglejmo na kratko nekatera primerna eterična olja:

  • Bor pomaga pri vseh okužbah dihalnih poti, razkuži tudi zrak.
  • Smreka deluje antiseptično in pomaga pri dihanju, zato se jo uporablja v primerih prehladnih in gripoznih obolenj in pri kašlju.
  • Evkaluptus olajša dihanje in izkašljevanje, primeren je za uporabo pri prehladnih in gripoznih obolenjih. Ne smejo ga uporabljati otroci in nosečnice.
  • Čajevec deluje protivirusno, protibakterijsko in antiseptično. Stimulira imunski sistem in je primeren za zdravljenje infekcij in kašlja.
  • Limona deluje antiseptično in osvežilno, pomaga pri glavobolih, gripoznih in prehladnih obolenjih. Ker je fototoksična je na koži ne smemo uporabljati, če gremo na sonce.
  • Pomaranča poživlja in osvežuje, pomaga pri nespečnosti in stresu.
  • Cimet dobro prečisti zrak in ustvari toplo, domače vzdušje. Primerno je za aroma lučke, ne sme pa se ga uporabljati v pripravkih, ki se nanašajo direktno na kožo.
  •  Nageljnove žbice naredijo pravo zimsko vzdušje, pomagajo pa tudi proti utrujenosti.

Na splošno lahko rečemo, da so za zimski čas primerna eterična olja citrusov, iglavcev, zimzelenih rastlin, lesa, pa tudi začimbni vonji so zaželeni. To so poleg zgoraj naštetih tudi ravensara, ingver, rožmarin, sivka, timijan, bergamot, cedra, cipresa, brin, muškatni orešek, mandarina, grenivka, ylang ylang ipd.

Preprosta zimska aroma svetilka
V 30 ml vode nakapljamo 7 kapljic eteričnega olja pomaranče in 5 kapljic eteričnega olja cimeta ali nageljnovih žbic.
Ta mešanic ustvari pravo zimsko razpoloženje in toplino.

Aroma svetilka proti zimskemu malodušju
Pripravimo si mešanico iz citrusnih eteričnih olj, kjer naj prevladuje pomaranča in močnih eksotičnih začimbnih vonjav, kjer naj prevladujejo nageljnove žbice ali cimet.
Na 30 ml vode uporabimo 10-12 kapljic te mešanice.

Gozdna aroma svetilka
Tu uporabimo predvsem vonje iglavcev, tako lahko uporabimo eterična olja smreke, bora, jelke, cedre, plodov brina. Kot prevladujoče vzamemo tisto olje, ki nam najbolj odgovarja. V tej mešanici lahko uporabimo tudi vedno dobrodošle citrusne vonjave.
Primer: 4 kapljice pomaranče, 4 kapljice bora, 2 kapljici cedre, 1 kapljica smreke.
Na 30 ml vode uporabimo 10-12 kapljic te mešanice.

Protiprehladno olje za mazanje
V 10 ml osnovnega olja (lahko je to sončnično, mandljevo olje ali katero drugo) nakapamo 5 kapljic eteričnega olja čajevca, 5 kapljic eteričnega olja evkalipta in 5 kapljic eteričnega olja bora.
S tem oljem mažemo 1 – 2 krat na dan predel prsnice, lahko tudi zadaj med lopaticama.
Mešanico za otroke in nosečnice naredimo tako, da v 10 ml osnovnega olja nakapljamo 4 kapljice eteričnega olja čajevca in 4 kapljice eteričnega olja bora.

Maja Rožac Mihovec

Ko drevesa spregovorijo I

Sprehajam se po gozdu. Poslušam prijetne kapljice pomladnega dežja. Občudujem svežino, ki se razširja. Začutim radost rastlin, živali in celotnega prostora. Vse okrog mene je oživelo.

Stopim mimo hrasta. Nekaj v meni reče, naj se ustavim. Zazrem se v njegovo hrapavo deblo, pogledam navzgor proti krošnji. Močno ga objamem in na svoji koži začutim njegovo grobo lubje. Prav to lubje ga dela posebnega, mogočnega, junaškega, drugačnega. “Sem mogočni hrast, ne boj se moje hrapave površine, saj je to zgolj moja zaščitna maska. V gozdu sem zato, da se postavljam, da se šopirim, da sem najmogočnejši, in da sem zaščitnik drugih dreves. Predstavljam prispodobo moškega. In s tem ko me objemaš, zdravim tvoj moški del. Vsak človek ima dva dela. Moškega in ženskega. Ti si se bala svoje moške moči. Vse tvoje zamere do moških so ozdravljene. Vsi tvoji strahovi pred moško močjo so ozdravljeni. Tvoj moški del je izpolnjen in je celosten. Šele s tem, ko ženska sprejme vse dele svoje moškosti, lahko sprejme in ljubi vse moške okrog sebe. Deli ta spoznanja vsem ženskam, ki si želijo ljubezni.” Hrastu se zahvalim za to čarobno izjavo in korakam naprej.

Naslednja postaja. Mogočna smreka. Le kaj mi ima ta gospa za povedati? Pogledam proti njenim vejam. Nočem je objeti, samo gledam jo. “Sem smreka in predstavljam modrost. Sem pokončna, sem vedno zelena, sem trikotna in pičim, če pride do mene nepridiprav. Moja oblika je usmerjena v en vrh, kar pomeni, da imam vedno pred seboj jasen cilj. Pomemben je samo en jasno definiran cilj, ki ga želim doseči. Tudi če je na poti ogromno trnja in drugih vej, zaupam, da ga bo moja modrost in moja moč vedno dosegla. Moja rast je zelo pokončna in ne glede na to, katera drevesa se mi približajo, vseskozi ohranjam svojo pokončnost. Nikoli ne dovolim, da me izrinejo iz mojega teritorija. Če jim ne ustrezam je to njihov problem in je njihova naloga, da se umaknejo. Seveda to ne pomeni, da mi je dovoljeni krasti teritorije drugih. Še ena lastnost, ki me spremlja je zimzelenost. Vedno poslušam svoje notranje vodstvo, ki poskrbi, da bo moja bit v vseh pogledih sita, odžejana, izpolnjena. Ni potrebno, da izkušam kakršnokoli pomanjkanje. Naravno stanje je, da se vedno počutim in težim k ravnovesju. Tudi ko me popolnoma premetava, ko je okrog mene največja nevihta, brodolom, ko želijo vse iglice odpast in se vse veje lomijo – vedno je pomemben cilj – ravnovesje – nekje ali na nebu ali na Zemlji ali v meni-tebi.”

Zadnje drevo, ki me nagovori pa je bukev. Bukev, lepotica, tako gladka, tako mila, tako nežna, tako ženstvena. Pod njeno krošnjo je veliko več svetlobe kot pod katerimkoli drugim drevesom. Na njenih vejah sedijo ptički, ki pojejo, tudi pajku dovoli, da se vzpenja po njenem deblu. Njeno gladko lubje spregovori: “Sem bukev, najbolj gladka, najbolj ranljiva, najbolj elegantna. Sem najlepše gozdno drevo. Bodi tudi ti tako gladka, tako nežna, naravna, dostopna vsem, vsakemu, ki bi si želel tvojega objema. Bodi brez predsodkov. Ponosno razkazuj svojo ženstvenost, saj si to želi tvoje srce. S ponosom kaži svoje lepo telo, saj je naravno, da ste ženske lepe. Kamorkoli prideš, poganjaj na široko svoje korenine, saj se boš le s tem dotaknila src drugih. Kar pa je najpomembnejše in ključno. Tako kot sem jaz bukev brez lubja, tudi ti ne potrebuješ gore balasta, da bi izpolnjevala normative nekoga drugega in s tem lagala sama sebi. Ohranjaj svojo ranljivost, svojo krhkost, svojo milo žensko plat. To je tisto prvinsko – naravno stanje ženske, ki ga v današnjem času tako želite zatreti. Ravno zato so ženska srca tako zgubljena in niso v polnosti deležna moške ljubezni. Zato ti jaz bukev še enkrat polagam na dušo, da z vso radostjo živi svojo ženskost, ker se le v tem primeru počutiš izpolnjeno.”

Objela sem bukev, objela sem svojo notranjo boginjo. In dobila sem največje darilo.

Ozavestila sem svojo moško in svojo žensko plat. Sledim svoji modrosti.

Hvaležna sem za to nepozabno izkušnjo. Hvaležna sem čudežu narave, čudežu življenja.

Tadeja Rataj

 

Prihajajoče delavnice