skrb za zdravje

Pospešite presnovo

Večina ljudi, bi bila rada v dobri kondiciji, ampak obstajajo dejavniki, ki igrajo ključno vlogo pri tem kako nekdo izgleda oziroma kako zelo “fit” je. Eden faktor je telovadba, spet drugi prehrana. Na žalost ni nobenega čudežnega recepta, ki vas bo v enem mesecu spremenil v supermodel Tyre Banks. Niti fitnes izdelki iz televizijskih reklam vam ne morejo pomagati, če ste bolj lene narave. Vendar to vse že veste. Čeprav morate imeti samodisciplino in načrt vadbe ter izbirati živila, obstajajo načini, da si te cilje približate in si celoten proces malo poenostavite.

Ključ do boljšega metabolizma
Ključ do bolj zdrave in vitke osebe leži v vaši presnovi. Metabolizem je biokemični proces, ki določa kako hitro se bodo zaužite kalorije pretvorile v energijo. Energijo pa porabljate, ko opravljate fizično dejavnost ter pri prebavi. Ampak energijo črpate tudi ko počivate … Obstajajo načini, da pospešite prebavo in kurite maščobe tudi ko ne počnete nič pametnega. Če ste nesrečni zaradi vaših brezupnih prizadevanj da shujšate, najverjetneje počnete stvari, ki zavirajo in upočasnujejo presnovo ter omogočate telesu, da shrani dodatne maščobe, čeprav se tega ne zavedate. Stvari, ki jih ne smete početi so:

 • Prazna hrana: odpovedati se morate gazirani pijači in sladkim razvadam. Sladice naj bodo iz organskih, zdravih in naravnih sestavin.
 • Premalo spanca: Če je vaše telo izčrpano, potem ne bo tako učinkovito pri presnovi, kot če bi bili spočiti.
 • Stres: Stres proizvaja hormon kortizol v vašem telesu, ki kopiči maščobe na vašem trebuhu. Sprostite se in “lahko noč” odvečni kilogrami.
 • Diete: Verjamite ali pa ne, stroge dijete, ki jih zapovedujete svojemu telesu, upočasnijo prebavo. Če štejete vsako kalorijo iz vsakega grama zaužite hrane in se izogibate normalnim obrokom, bo vaše telo odreagiralo ravno obratno – pripravilo so bo na stradanje (ker vaši organi ne poznajo dijete) in ponovno upočasnilo presnovo, saj s tem bo zagotovilo telesu “preživetje”. Metabolizem vas bo obvaroval pri izgubljanju kalorij, ko pa boste ponovno kaj pojedli, bo te kalorije telo shranilo kot zalogo – maščobo. Te dijete delujejo na kratki rok, vendar dolgoročno morate spremeniti prehranjevalne navade. Če ne, se lahko poslovite od zdravja.
 • Strupi v telesu: Toksini v telesu prav tako upočasnijo metabolizem, telo pa se mora več gibati, da dnevno izloči toksine. Zato je vsake toliko potrebno narediti čistilno kuro.

Boj z genetiko in staranjem

Obstajajo pa tudi dejstva, proti katerim se ne morete bojevati. S starostjo se presnova naravno upočasni, še posebaj pri ženskah, spet nekateri so žrtve genetike. Vendar še vedno obstajajo rešitve, da obdržite težo pod kontrolo in date pospešek metabolizmu, čeprav vam vaša genetska predispozicija nalaga višjo težo, kot si bi jo želeli sami.

Gibanje za hitrejšo presnovo

 1. Telovadite!

Ni važno: kolo, plavanje, sprehodi ali tek. Samo delajte na tem, da je telo v gibanju. Najboljša je seveda redna vadba – tudi če ste zelo zaposleni, pomislite, ali res nimate niti 10 minut na dan? Če pred tem niste telovadili in dvomite, da bi bili sposobni “preživeti” teh 10 minut, si preračunajte: 10 minut, šest dni v tednu znese eno uro vadbe na teden. Eno uro več vadbe kot prejšnji teden torej – motivirajte se! Delajte najprej na tem, da se navadite na rutino, ko je boste osvojili, si zastavljajte višje cilje. Zaenkrat pa samo 10 minut dnevno. Kot že rečeno: nobeno sobno kolo niti čudežne vibrajoče naprave vam ne bodo pomagale, če se morate v prvi vrsti spopasti s svojo lenobo. Preden zapravite denar za napravo, ki bo služila nabiranju prahu, se raje spravite skozi vhodna vrata in najdite kakšno gozdno pot.

 1. Delajte po intervalih.

Če telovadite po intervalih, recimo tečete 10 minut in vsako drugo minuto tečete eno minuto hitreje, bo vadba za telo napornejša in posledično učinkovitejša.

 1. Služba ni izgovor!

Če ste v službi, lahko naredite zase sledeče: vstanite in se sprehodite po pisarni. Ne izogibajte se stopnicam, če zagledate dvigalo, parkirajte pa malo dlje kot ponavadi. V primeru, da delate od doma, se poigrajte s psom, mačko … v bistvu karkoli.

Hrana, ki pospeši metabolizem

Sedaj pa najlažji del. Hrana! Ko se zjutraj zbudite je telo v stanju “stradanja”, vendar ko pojeste zajtrk, date metabolizmu pospešek, da prične z porabo kalorij prej. Zato: če prej vstanete, porabite več kalorij kot pa če dlje spite.

 • Zgodaj pričnite z zajtrkom, ki vključuje sveže sadje (razen, če imate težave z želodčno kislino!!).
 • Jejte pogosto, saj to bo pripravilo telo na celodnevno presnovo. Če skozi dan jeste več malih obrokov, boste ob vsakem naslednjem pojedli manj, ker ne boste volčje lačni. Veliki obroki se težje prebavljajo!
 • Eden trik je tudi uživanje pekoče hrane (če jo smete uživati).
 • Prigrizki naj bodo pametni – oreščki, semena … Telo bo porabilo več kalorij, ko jih bo presnavljalo.
 • Žvečite počasi in večkrat preden pogoltnete.

Seznam živil, ki bodo pospešila metabolizem:

Jabolka, česen, limone, mango, čebula, papaja, zelje, avokado, korenje, pomaranča, špinača, brokoli, paradižnik, kumarice, ananas, grenivka, oreščki, semena, listnata zelenjava in šparglji.

Sandra Macele

Prihajajoče delavnice