pomaranča

Zimska aromaterapija

 

Ko se skrajša dan, se ohladi in se umaknemo v svoje domove, je pravi čas za spodbudno zimsko aromaterapijo. Pomaga nam za dvig razpoloženja, odpravljanje depresije, za boj proti prehladnim in gripoznim obolenjem.

Za aromaterapijo seveda potrebujemo kvalitetna eterična olja. Prijetno in učinkovito mešanico si lahko zagotovimo že s samo tremi različnimi olji. Pa si poglejmo na kratko nekatera primerna eterična olja:

  • Bor pomaga pri vseh okužbah dihalnih poti, razkuži tudi zrak.
  • Smreka deluje antiseptično in pomaga pri dihanju, zato se jo uporablja v primerih prehladnih in gripoznih obolenj in pri kašlju.
  • Evkaluptus olajša dihanje in izkašljevanje, primeren je za uporabo pri prehladnih in gripoznih obolenjih. Ne smejo ga uporabljati otroci in nosečnice.
  • Čajevec deluje protivirusno, protibakterijsko in antiseptično. Stimulira imunski sistem in je primeren za zdravljenje infekcij in kašlja.
  • Limona deluje antiseptično in osvežilno, pomaga pri glavobolih, gripoznih in prehladnih obolenjih. Ker je fototoksična je na koži ne smemo uporabljati, če gremo na sonce.
  • Pomaranča poživlja in osvežuje, pomaga pri nespečnosti in stresu.
  • Cimet dobro prečisti zrak in ustvari toplo, domače vzdušje. Primerno je za aroma lučke, ne sme pa se ga uporabljati v pripravkih, ki se nanašajo direktno na kožo.
  •  Nageljnove žbice naredijo pravo zimsko vzdušje, pomagajo pa tudi proti utrujenosti.

Na splošno lahko rečemo, da so za zimski čas primerna eterična olja citrusov, iglavcev, zimzelenih rastlin, lesa, pa tudi začimbni vonji so zaželeni. To so poleg zgoraj naštetih tudi ravensara, ingver, rožmarin, sivka, timijan, bergamot, cedra, cipresa, brin, muškatni orešek, mandarina, grenivka, ylang ylang ipd.

Preprosta zimska aroma svetilka
V 30 ml vode nakapljamo 7 kapljic eteričnega olja pomaranče in 5 kapljic eteričnega olja cimeta ali nageljnovih žbic.
Ta mešanic ustvari pravo zimsko razpoloženje in toplino.

Aroma svetilka proti zimskemu malodušju
Pripravimo si mešanico iz citrusnih eteričnih olj, kjer naj prevladuje pomaranča in močnih eksotičnih začimbnih vonjav, kjer naj prevladujejo nageljnove žbice ali cimet.
Na 30 ml vode uporabimo 10-12 kapljic te mešanice.

Gozdna aroma svetilka
Tu uporabimo predvsem vonje iglavcev, tako lahko uporabimo eterična olja smreke, bora, jelke, cedre, plodov brina. Kot prevladujoče vzamemo tisto olje, ki nam najbolj odgovarja. V tej mešanici lahko uporabimo tudi vedno dobrodošle citrusne vonjave.
Primer: 4 kapljice pomaranče, 4 kapljice bora, 2 kapljici cedre, 1 kapljica smreke.
Na 30 ml vode uporabimo 10-12 kapljic te mešanice.

Protiprehladno olje za mazanje
V 10 ml osnovnega olja (lahko je to sončnično, mandljevo olje ali katero drugo) nakapamo 5 kapljic eteričnega olja čajevca, 5 kapljic eteričnega olja evkalipta in 5 kapljic eteričnega olja bora.
S tem oljem mažemo 1 – 2 krat na dan predel prsnice, lahko tudi zadaj med lopaticama.
Mešanico za otroke in nosečnice naredimo tako, da v 10 ml osnovnega olja nakapljamo 4 kapljice eteričnega olja čajevca in 4 kapljice eteričnega olja bora.

Maja Rožac Mihovec

Prihajajoče delavnice