ocenjevanje

Dobrodošel v človeški družbi

Dobrodošel v človeški družbi

Če si tih in ne siliš v ospredje te označijo za čudaka. Če si glasen in si rad v ospredju, te opredelijo kot iskalca pozornosti.

Če poveš kaj lepega in pomembnega o sebi si egoist in samovšečnež. Če tega ne storiš pravijo, da s svojim obnašanjem druge prosiš za komplimente in pohvale.

Če slediš modnim smernicam si dolgočasen. Če se oblačiš drugače kot množica, si čuden in brez smisla za modo.

Če nimaš spolnih odnosov pred osemnajstim letom je nekaj narobe s tabo. Če jih imaš te označijo za “lahko”.

Če si debel je tvoj smisel življenja hrana in neprestano basanje z njo. Če si suh verjetno bolehaš za bulimijo ali anoreksijo.

Če opraviš vse delo, ki ti je naloženo, si “grebator”. Če pa naloženega dela ne opraviš si proglašen za nesposobneža.

Ne glede na to kako zelo se trudim, da bi ugajala, dosegala standarde današnje družbe, da bi se zlila z množico, vedno me bodo ocenjevali; kaj imam oblečeno, kakšen avto vozim, kakšno glasbo poslušam, kako se obnašam, s kom se družim. Ocenjevali bodo vsako mojo najmanjšo osebnostno pomanjkljivost.

Vendar se ne bom obremenjevala z njihovimi ugotovitvami. Pravzaprav me bodo te zelo zabavale in mi polepšale vsakdanje bivanje v človeški družbi.

Dobrodošel tudi ti!

Nastja

Vesolje možnosti

Vesolje možnosti

Michelangelovo misel, da je v vsakem kosu marmorja skrit prelep kip, da pa je potreben nekdo, ki bo odstranil ves odvečen material okrog njega in ostalim pokazal mojstrovino, bi lahko uporabila kot nagovor našemu šolskemu sistemu.

Napačno je, da učitelji nenehno primerjajo otroke med seboj. Bolj primerno bi bilo, da usmerijo svojo energijo v klesanje unikatnih kipov, ki tako rekoč že sedijo v šolskih klopeh. Potrebno jih je le malo obrusiti, da se pokažejo vse tiste lastnosti in potenciali, ki jih imajo v sebi.

Vsak otrok je odličnjak. Ljudje smo si izmislili številke za ocenjevanje in igro, s katero motiviramo otroke za učenje. Smisel njihovega življenja pa postanejo petice v spričevalu. Tekmovanje in številke.

In kaj bi se zgodilo, če bi vsi otroci dobili petice, če bi ukinili redovalnico in jih raje motivirali z vrednotami kot so ljubezen, spoštovanje in razumevanje? Kaj bi se zgodilo, če jih iz sveta, kjer vladata ocenjevanje in rivalstvo preselimo v vesolje neskončnih možnosti?

Nastja

 

Prihajajoče delavnice