obljube

Revolucija 2013. 0, 1, 2, 3 ……..si pripravljen?

Revolucija 2013. 0, 1, 2, 3 ……..si pripravljen?

Večina novoletnih zaobljub ostane samo pri besedah. Verjetno si že kdaj poskusil s kakšno in si obljubil, da jo uresničiš. Začnemo polni energije in zagnanosti, odločeni, da dokončno nekaj spremenimo. Po nekaj tednih te energije zmanjka, zaobljube zbledijo in spet smo sužnji starih navad.

Pozitivne spremembe se navadno ne uvedejo z novoletno zaobljubo zadnjega decembrskega večera in kozarčkom penine. Začnejo se z notranjo revolucijo. Revolucijo v tebi. Revolucijo v meni.

Vendar pa taka notranja revolucija zahteva proaktivno ali vzgibno delovanje. Potrebuje tebe in mene, da narediva premik. Premik v načinu razmišljanja, obnašanja, komunikaciji z drugimi, predvidevanjih in odločitvah. In ta premik mora biti podkrepljen z zadostno mero motivacije in želje po učenju, po iskanju informacij in seveda veliko željo po spremembi. Vse to je potrebno, če si želimo otipljivih rezultatov.

Velika želja, ljubiteljski pristop in razglabljanje s prijatelji o spremembah, ki si jih želimo, to žal ne bo dovolj. Če si resnično želimo spremembe, je potrebno vzpostaviti popolno notranjo anarhijo, kar dobesedno pomeni brezvladje. S prestola je potrebno odnesti tistega, ki nam vsak dan narekuje kako bomo delovali in postaviti na prestol novega vodjo, ki bo uvedel tiste spremembe, ki si jih želimo. Vendar pa menjava oblasti navadno ne mine brez revolucije.

Torej, si letos pripravljen na revolucijo? Mogoče za začetek premisli o naslednjem;

→ Kdo želim biti?
→ Kako želim živeti?
→ Kakšno sled želim pustiti na svetu?

Za trenutek pretrgaj vse čustvene vezi s svojim življenjem. Priznaj si, da se mogoče motiš glede nekaterih prepričanj in občutkov. Motiti se je človeško. Prelevi se v borca za spremembe. Verjemi vase.

Mogoče te naslednje točke spodbudijo k dodatnemu razmišljanju. K razmišljanju, kako zanetiti pravo revolucijo in zmagati.

 1. Preglej svoj operacijski sistem. Analiziraj področje duhovnosti, politične pripadnosti, medsebojnih odnosov in partnerstva, navad, življenjskega sloga. Si vse kar zadeva prej našteto podedoval od svojih staršev? Ali so bile odločitve res samo tvoje?
 2. Spopadi se z vsemi strahovi. Resnično potrebuješ te strahove v svojem življenju? Ali obstaja utemeljen razlog, da strahovom dovoliš bivati v bližini?
 3. Osredotoči se na vse svoje občutke. Si večino časa depresiven in prestrašen, nezadovoljen, jezen? Je tvoje življenje brezupno?Ali le dolgočasno in brez pravega navdiha? Kaj je vzrok, da je temu tako?
 4. Izprašaj se o svojih dolgoletnih prepričanjih, ki jih imaš o sebi. Kakšne zgodbice si že vse življenje pripoveduješ o sebi, o tem kaj zmoreš in kje so tvoje meje? Koliko resnice je v njih?
 5. Nauči se novih tehnik, ki ti bodo v pomoč pri spremembah. Vadi nove načine spoprijemanja s strahovi in nadomesti svoje razmišljanje s pozitivnimi resnicami in uporabnimi dejanji.
 6. Če sam ne zmoreš, poišči pomoč. Naj te ne bo sram priznati, da ti trenutno čustveno stanje ne omogoča napada brez pomoči strokovnjaka ali svetovalca.
 7. Spremeni mnenje o sebi. Dolga leta si bil prepričan, da si tak kot ti pravi okolica. Si se kdaj vprašal ali si to res ti? Nauči se soočiti s predvidevanji in na novo zaženi modul samozavest. Zaupaj vase.
 8. Preuči področje medsebojnih odnosov z bližnjimi. Poišči nesoglasja in neuporabne metode in jih skrbno analiziraj. Si opazil kakšne ponavljajoče vzorce v svojem vedenju? Kakšne besede uporabljaš pri pogovoru s svojimi ljubljenimi? Sprejemaš vedenje ljudi okrog sebe ali jih želiš spremeniti v bolj ustrezne?
 9. Pouči se o “zdravem čustvenem razmerju”. Preberi kaj na temo čustvene inteligence in zrelih metodah v partnerstvu. Povabi partnerja, ženo/moža, otroke, da se učijo skupaj s teboj. Novosti vpelji v življenje in jih skrbno vadi vsak dan.
 10. Sprejmi svojo ranljivost. So področja kjer se počutiš še posebno ranljiv in nesiguren. Dopusti si biti nepopoln in edinstven. Ne skrivaj se za zidovi lažnega poguma.
 11. Ponovno definiraj svoje dojemanje prav/narobe, sprejemljivo nesprejemljivo. Stopi iz območja sivine in se prepusti intelektualni in čustveni gibčnosti, sočutju in dobri presoji.
 12. Razjasni si pojem “uspeh”. Kaj zate pomeni uspeh? Večino življenja se podimo za napačnimi sanjami, zapravljamo čas z razno raznimi aktivnostmi ali zapravljamo denar za kratkotrajna zadovoljstva. Začni vlagati energijo v pomembne stvari in opusti stare in neučinkovite razvade.
 13. Poskrbi za zdravje. Jej zdravo in bodi fizično aktiven vsak dan vsaj pol ure. Dobra kondicija in zdravo telo sta pomembna za izvedbo revolucije.
 14. Vpelji nove navade. Nauči se meditacije, začni s tekom, postani dejaven v kakšnem društvu, nauči se novega jezika. Bodi v pogonu.
 15. Poenostavi življenje. Iz vsakodnevnega urnika izbriši vse nepotrebne in nekoristne opravke, ne zapravljaj časa z ljudmi, ki ti kradejo energijo. Manj je več.
 16. Reci zbogom preteklosti. Ne premlevaj dogodkov iz preteklosti. Ne analiziraj let, ki si jih morda zapravil v brezupnem iskanju sreče. Ne jezi se, ker nekdaj nisi bil sposoben ljubiti. Sprijazni se in pojdi naprej.
 17. Razdajaj se. Nauči se biti v pomoč drugim. Naj bodo to starši, otroci, sosedje ali neznanec v stiski. Mogoče najdeš v tem pomen in namen.
 18. Pospravi dom. Nekdaj uporabni in danes neuporabni krami, ki se je nabirala v tvojem domu, je odzvonilo. Podari stvari, ki jih ne potrebuješ več. Razveseli brezdomca z oblekami, ki že več sezon čakajo v omari. Oddaj pohištvo, ki čepi v kotu garaže in propada. Mogoče ga kdo potrebuje. Naredi prostor novemu.
 19. Rasti. Poveži se z modrostjo, naravo, Bogom ali neskončnim vesoljem. Pojdi in se ne boj. Išči. Tvegaj. Bodi radoveden in odprt.
 20. Poišči strast in se ji predaj. Vse kar počneš delaj s strastjo in navdušenjem otroka. Opravljaj stvari, ki te veselijo. To te bo prebudilo in ti dalo energije za NOVO ŽIVLJENJE. Za življenje po revoluciji.

Nastja

Zelene novoletne zaobljube

Poraba povzroča smeti. Vsak Slovenec pridela na dan okoli 1,2 kilograma komunalnih odpadkov na dan oziroma 450 kilogramov na leto. Varčuj z vodo, saj je količina omejena čeprav se na prvi pogled ne zdi tako. Delaj kar te veseli in ne kupuj, kar imajo vsi! Večina spodaj naštetih ukrepov je preprostih in ne zahtevajo prav veliko odrekanja – le spremembo miselnosti.

 • Ponovno razmisli o svojih navadah kot sta tuširanje in namakanje v kopalni kadi

Vprašaj se ali je res nujno tuširanje dvakrat na dan oziroma ležanje v polni kadi vsako jutro saj veš, da je varčevanje z vodo eden izmed glavnih ciljev ekološko osveščenih ljudi? Skoči pod prho, ko se ti zdi to potrebno in ne le iz navade.

 • Zapiraj vodo, ko je ne potrebuješ

Zamisli se vsakokrat, ko odpreš pipo in najprej nekaj sekund opazuješ kako voda skoraj nevidno polzi skozi odtok in si potem ob prijetnem žuborenju počasi ščetkaš zobe, se ogleduješ v ogledalu, splakuješ, voda pa med tem teče in teče. In preden stopiš pod prho odteče kar nekaj litrov čiste vode, ker je prehladna ali prevroča. Pomisli! Tudi med pomivanjem posode lahko z zapiranjem pipe med drgnjenjem privarčuješ več litrov.

 • Potrudi se in recikliraj

Posode za recikliranje danes stojijo na vsakem vogalu, v nekaterih mestih pa že celo na vsakem dvorišču. Z malo truda odpadke odložiš v ustrezen zabojnik in s tem narediš veliko uslugo našemu planetu.

 • Premisli ali vsako leto resnično potrebuješ nov osebni računalnik, nov mobilni telefon, nov televizor, iPod

Še vedno uporabne elektronske naprave se na žalost kopičijo na odpadih , čeprav bi jih lahko uporabljal dokler se ne pokvarijo oziroma nadgradnja le teh ne zadostuje več tvojim potrebam. V primeru, da resnično potrebuješ nov mobilni telefon premisli preden ga odvržeš v smeti kot neuporabnega, saj ga lahko prodaš ali podariš.

 • Namesto avtomobila sedi na kolo

Javna transportna sredstva, kolesarjenje in hoja so odlična alternativa vsakodnevni uporabi avtomobila za prevoz na delo, v bližnjo trgovino in podobno. Dvakrat tedensko zamenjaj avto za kolo in prispevaj k manj onesnaženemu ozračju, manjšim izpustom CO2, ki povzroča podnebne spremembe, pa še zabavno bo!

 • Izogibaj se uporabi vode iz plastenk

Nič ne obremenjuje okolja tako močno kot odvržena plastenka. Raje uporabljaj stekleničko za vodo, ki jo lahko neštetokrat napolniš in tako boš pomagal okolju saj recikliranje 1 kilograma plastike prihrani 2 kilograma emisij CO2 in pomagal boš tudi svoji denarnici.

 • Poskusi z načrtovanjem  v zelenem

Odslužene predmete naredi spet uporabne. Predelaj jih, dodaj jim drugačnost, ki jih bo dvignila nad enoličnost ponudbe.

Nastja

Prihajajoče delavnice