naravna čistila

Naravna kozmetika in čistila

Naravna kozmetika in čistila

Naravna kozmetika

Naravna kozmetična sredstva so tista, ki vsebujejo le stoodstotno naravne sestavine iz kontrolirane pridelave ali nabrane v neoporečnih predelih. Sestavine izdelkov naravne kozmetike ne vsebuje sintetičnih barvil in dišav in ni testirana na živalih. Za naravno kozmetiko je značilno, da se ne skuša vmešavati v naravne procese, ki potekajo v telesu, pač pa skuša delovati v sozvočju z njimi.

Temelj delovanja naravne kozmetike je ohranjanje oziroma vzpostavljanje naravnega ravnovesja. Ker sredstva, ki jih takšna kozmetika vsebuje, niso agresivna, je učinkovanje naravnih pripravkov nekoliko počasnejše kakor pri običajni kozmetiki. Toda glede na to, da tudi dolgoročna uporaba naravne kozmetike ne predstavlja nevarnosti za zdravje, je vredno potrpeti.

Naravna čistila
Kako pogosto za čiščenje doma uporabljate kemikalije? Skoraj zagotovo bo odgovor – vedno. Ste kdaj pomislili, da so naši sodobni domovi polni strupenih čistil, ki onesnažujejo naše domače okolje, za to pa plačuje visoko ceno naše zdravje?

Čeprav naj bi nam številna čistila, osvežilci zraka in podobni produkti olajšali vsakdanje bivanje in ga naredili prijetnejše, pa za takšno udobje najvišjo ceno plačuje naše zdravje, pa tudi zdravje najmlajših, ki so v najnežnejših letih še posebno občutljivi. Na zdravje seveda vpliva tudi onesnaževanje okolja ob proizvodnji in zaradi odpadkov. Po podatkih USNC Health Statistic-a samo v ZDA vsak tretji človek trpi zaradi alergij, astme, sinusitisa in bronhitisa, pri nas pa je moč opaziti porast takšnih in podobnih zdravstvenih težav še zlasti pri otrocih.

Te zdravstvene težave bi lahko preprečili ali vsaj zmanjšali tudi z zmanjšanjem količine sintetičnih kemikalij v domačem okolju. Čistilna sredstva lahko vsebujejo tudi nevarne kemikalije, ki niso navedene na etiketah, ne glede na to, ali gre za poceni ali draga čistila.

Eden najpreprostejših načinov zmanjšanja za zdravje škodljivih posledic je prenehanje ali vsaj omejitev uporabe čistil iz trgovin in čiščenje s pomočjo naravnih, kar doma izdelanih čistil. Večino sestavin za domača čistila dobimo kar v kuhinji, poleg tega so domača čistila cenejša in v veliko primerih prav tako učinkovita kot kupljena. Obstaja veliko poceni naravnih alternativ, ki jih je zelo preprosto uporabljati in so varen nadomestek kupljenih čistil. Gre za vsakdanje, okolju in zdravju prijazne sestavine, ki se jih da uporabljati samostojno ali v kombinaciji.

Na delavnici Priprava naravne kozmetike in čistil v Slovenj Gradcu, se boste 15. oktobra lahko naučili kako sami izdelati naravno kozmetiko in čistila. Delavnica bo tudi v Ljubljani.

Prihajajoče delavnice