limona

Ko mi življenje ponudi limone …

Ko mi življenje ponudi limone …

Kdaj si imel nazadnje slab dan, grenko izkušnjo? Kdaj ti je že deževen dan  zagrenil življenje? Ja, življenje je lahko grenko in kislo. Lahko je sladko, slano, ostro in začinjeno. Če verjamemo ali ne, nam življenje ponuja neskončno paleto začimb in okusov, s katerimi si lahko začinimo življenje.

Moje življenje je kislo in grenko. Pa ne samo takrat, ko se me loti prehlad in jem limone in grenivke za zajtrk, kosilo in večerjo. Kislina mi kaj kmalu začne razžirati jezik in usta.

Kaj na naredim?

Pripravim si sladko limonado z dodatkom medu, ki spodbudi moj imunski sistem, očisti jetra in deluje proti bakterijam. Ali palemonade1 se pocrkljam z osvežilno limonino torto!

In ta ista kislina mi razžira tudi življenje.

Kaj naj naredim?

Nekaj podobnega lahko uporabim za zdravilo tudi v kislo grenkih dnevih, ki mi jih ponuja življenje. Prave sestavine, zmešane v pravem razmerju, postanejo priložnost za hitro polnjenje notranje moči, čiščenje in preobrazbo.

Kako si pripraviti odlično limonado iz kislih trenutkov?

Stisni sok toliko limon kot meniš, da je trenutek, ki ga prav zdaj doživljaš, kisel. Dobro se zavedaj čustev, ki jih nosiš v srcu. Občuti jih. Vdihni jih in jim izreči dobrodošlico.

Dodaj vodo. Naj čustva svobodno zaplavajo. Naj se premaknejo in izbruhnejo na površino. Govori, pleši, kriči, piši, igraj, poj ali slikaj.

Dodaj med. V dani situaciji poišči pozitivne stvari. Poglej resnici globoko v oči in se zavedaj te izkušnje. S pozitivnostjo se bo spremenil tudi pogled na težavo in to bo spremenilo tudi okus, verjemi.

Popij. Dovoli si prebaviti neprijetno izkušnjo in pojdi naprej.

4.0.1Naslednjič, ko ti življenje pošlje kisle limone, bodi hvaležen in jih uporabi kot čiščenje duha in uživaj v popolnem očiščenju, ki ga ponujajo.

V življenju vsak dan srečamo kakšno “limono”; kisli obrazi, zagrenjeni pogledi in skisane avre. Dobra stvar pa je, da ti ni treba biti “limona”, če tega ne želiš. Še boljša stvar pa je, da lahko vsem tistim “limonam”, ki se drgnejo ob tebe naravnost poveš, naj si kupijo tekilo in sol in naj tebe pustijo pri miru.

                                                                                                                                                                   Nastja

 

Zimska aromaterapija

 

Ko se skrajša dan, se ohladi in se umaknemo v svoje domove, je pravi čas za spodbudno zimsko aromaterapijo. Pomaga nam za dvig razpoloženja, odpravljanje depresije, za boj proti prehladnim in gripoznim obolenjem.

Za aromaterapijo seveda potrebujemo kvalitetna eterična olja. Prijetno in učinkovito mešanico si lahko zagotovimo že s samo tremi različnimi olji. Pa si poglejmo na kratko nekatera primerna eterična olja:

  • Bor pomaga pri vseh okužbah dihalnih poti, razkuži tudi zrak.
  • Smreka deluje antiseptično in pomaga pri dihanju, zato se jo uporablja v primerih prehladnih in gripoznih obolenj in pri kašlju.
  • Evkaluptus olajša dihanje in izkašljevanje, primeren je za uporabo pri prehladnih in gripoznih obolenjih. Ne smejo ga uporabljati otroci in nosečnice.
  • Čajevec deluje protivirusno, protibakterijsko in antiseptično. Stimulira imunski sistem in je primeren za zdravljenje infekcij in kašlja.
  • Limona deluje antiseptično in osvežilno, pomaga pri glavobolih, gripoznih in prehladnih obolenjih. Ker je fototoksična je na koži ne smemo uporabljati, če gremo na sonce.
  • Pomaranča poživlja in osvežuje, pomaga pri nespečnosti in stresu.
  • Cimet dobro prečisti zrak in ustvari toplo, domače vzdušje. Primerno je za aroma lučke, ne sme pa se ga uporabljati v pripravkih, ki se nanašajo direktno na kožo.
  •  Nageljnove žbice naredijo pravo zimsko vzdušje, pomagajo pa tudi proti utrujenosti.

Na splošno lahko rečemo, da so za zimski čas primerna eterična olja citrusov, iglavcev, zimzelenih rastlin, lesa, pa tudi začimbni vonji so zaželeni. To so poleg zgoraj naštetih tudi ravensara, ingver, rožmarin, sivka, timijan, bergamot, cedra, cipresa, brin, muškatni orešek, mandarina, grenivka, ylang ylang ipd.

Preprosta zimska aroma svetilka
V 30 ml vode nakapljamo 7 kapljic eteričnega olja pomaranče in 5 kapljic eteričnega olja cimeta ali nageljnovih žbic.
Ta mešanic ustvari pravo zimsko razpoloženje in toplino.

Aroma svetilka proti zimskemu malodušju
Pripravimo si mešanico iz citrusnih eteričnih olj, kjer naj prevladuje pomaranča in močnih eksotičnih začimbnih vonjav, kjer naj prevladujejo nageljnove žbice ali cimet.
Na 30 ml vode uporabimo 10-12 kapljic te mešanice.

Gozdna aroma svetilka
Tu uporabimo predvsem vonje iglavcev, tako lahko uporabimo eterična olja smreke, bora, jelke, cedre, plodov brina. Kot prevladujoče vzamemo tisto olje, ki nam najbolj odgovarja. V tej mešanici lahko uporabimo tudi vedno dobrodošle citrusne vonjave.
Primer: 4 kapljice pomaranče, 4 kapljice bora, 2 kapljici cedre, 1 kapljica smreke.
Na 30 ml vode uporabimo 10-12 kapljic te mešanice.

Protiprehladno olje za mazanje
V 10 ml osnovnega olja (lahko je to sončnično, mandljevo olje ali katero drugo) nakapamo 5 kapljic eteričnega olja čajevca, 5 kapljic eteričnega olja evkalipta in 5 kapljic eteričnega olja bora.
S tem oljem mažemo 1 – 2 krat na dan predel prsnice, lahko tudi zadaj med lopaticama.
Mešanico za otroke in nosečnice naredimo tako, da v 10 ml osnovnega olja nakapljamo 4 kapljice eteričnega olja čajevca in 4 kapljice eteričnega olja bora.

Maja Rožac Mihovec

Prihajajoče delavnice