kuhanje

Začini z Ljubeznijo

Začini z Ljubeznijo

Smo, kar jemo, a nekaj je še pomembneje: sami vplivamo na to, kar jemo – od deske za rezanje, kuhinjskega lonca do mize in našega želodca. Predstavljaj si, da imaš veliko kuhinjo in vse začimbe, ki so na voljo. Od tebe pa je odvisno, kako jih boš uporabil/a. Zdravilne lastnosti hrane se spreminjajo z našo pripravo in mislimi, ki jih projiciramo vanjo. Med samo pripravo, hrana vsrka vase in se prepoji, tako s pozitivnimi kot negativnimi mislimi ter čustvi.

Pomisli na to kako močne zdravilne lastnosti ima hrana ali pijača, ki jo pripravimo za bolnega otroka, partnerja ali prijatelja. Čaj je le čaj, če ni pripravljen z namenom zdravljenja. In pozitivni nameni, ne negujejo le telesa, temveč tudi našo dušo.

Nasveti za kuhanje z ljubeznijo:

♥ Spremeni kuhinjo v udoben, sproščujoč prostor ter vanjo stopaj s pozitivnostjo. Okrasi jo s stvarmi, ki te bodo spominjale na ljubezen, mir, zadovoljstvo, veselje…
♥ Po želji lahko pred pripravo izrečeš ali zapoješ lasten blagoslov nad sestavinami in jim s tem vtisneš svoj pozitivni namen.
♥ Pripravo hrane jemlji kot eno vrsto meditacije: osredotočaj se na čiščenje, lupljenje, rezanje zelenjave, merjenje tekočin, mešanje začimb, dodajanje zelišč.
♥ Bodi navzoč ves čas v postopku kuhanja od začetka do konca tako, da posvečaš pozornost lepoti sestavin in čarobnosti, s katero se zlijejo in postanejo nekaj novega.

Pri prehranjevanju pa je pomembno:

♥ Hrano jemo le takrat, ko smo umirjeni.
♥ Vzamemo si čas in nikamor ne hitimo ter končamo, ko smo siti.
♥ Ne pozabimo tudi na to, da se prebava začne že v ustih in ne šele v želodcu. Dobro prežvečimo in uživamo – takšna meditacija je ena najkoristnejših meditacij za zdravje in notranjo srečo.

Pripravljeno jed začini s hvaležnostjo in ljubeznijo ter postrezi.

Dober tek

Kuharski recepti, ki jih prinaša življenje

Nekaj se dogaja. Čutim to, lahko skoraj zavoham. Nekaj je v zraku, diši kot pomlad, vendar ima temperaturo poletja. Tako daleč je, a hkrati tako blizu, da bi se skoraj lahko dotaknila. Kuha se. Vre, tli, se peče. Ideje švigajo kot podivjane in če imam slučajno pri sebi list papirja in kuli, lahko kakšno celo ujamem.

Vse skupaj je ustvarjalen proces, ki mi ponoči včasih ne pusti spati, čez dan pa povzroči, da me zadevajo vali energije, ki udarjajo vame in me dvigujejo visoko v zrak.

Vse skupaj bi lahko opisala kot kuhanje kosila za ljudi, ki jih imam rada. Vsaka sestavina je izbrana z ljubeznijo in skrbjo in vedno pazim, da so sestavine uravnotežene. Nikamor se mi ne mudi, kuham počasi in uživam v vsaki minuti. Skrbno mešam in pazim, da upoštevam vrstni red dodajanja sestavin v lonec.

Povedati moram, da ne kuham sama. Smo štiri kuharice amaterke, ki skupaj ustvarjamo glavno jed. Vsaka s svojim talentom in vsaka s svojim okusom. Vsaka od nas, jedi dodaja edinstveno začimbo, ki bo jed naredila tako posebno, drugačno in edinstveno.

In tako ustvarjamo, pod skrbnim očesom kuharskega mojstra, ki nam prinaša recepte iz svoje kuharske knjige življenja. Usmerja nas in spodbuja, ter nam odpira nova obzorja. Spoznava nas z novimi postopki kuhanja in nas navaja na nove, še neznane okuse.

Zavedamo se, da ne bo lahko, saj če kuhaš z veliko ljubezni, lahko pričakuješ tudi veliko packarijo. A kaj je to v primerjavi z učinkom, ki ga ima okusen obrok na človekovo telo in duha. Potem, ko človek naredi prvi grižljaj, je ves trud pozabljen in čas je, da neizmerno uživa v svoji mojstrovini.

Obeta se nekaj velikega, vem to. Ne poznam končne jedi, vem pa, da bo okusna, harmonična in polna ljubezni. Sestavljena bo le iz najboljših sestavin, narejena po najboljših, skrbno varovanih receptih velikega kuarskega mojstra, ki bo bedel nad procesom ustvarjanja. Kajti kot pravi stara modrost: »Ko je učenec pripravljen, se pojavi učitelj.«

Marč

Prihajajoče delavnice