kava

Prazen kozarec kislih kumaric

Prazen kozarec kislih kumaric

Kumarice vlagamo jeseni in zadeva je zelo preprosta ….Ampak odločila sem se, da z vami, ki prebirate moje zgodbe, ne bom delila recepta za vlaganje kumaric, pač pa bom delila tole, kar je nedolgo nazaj priromalo v moj elektronski nabiralnik…

Profesor je stal pred svojimi študenti. Predaval je filozofijo. Ko je začel z uro, je namesto besed pred sebe postavil velik prazen kozarec, v katerem so bile nekdaj najbrž prav okusne, domače kisle kumarice. Odvil je pokrov in ga napolnil z žogicami za golf. Potem je vprašal študente: “Kaj se vam zdi, je ta kozarec že poln?” Vsi so se strinjali, da je kozarec poln.

Profesor je nato vzel škatlo kamenčkov in jih vsul v kozarec in ga rahlo pretresel. Kamenčki so zapolnili prazen prostor med belimi žogicami. Spet je vprašal študente ali je kozarec poln.”Ja, seveda,” so se strinjali študenti. Potem je profesor vzel v roke škatlo drobnega peska. Ko ga je počasi stresal v kozarec, je pesek zapolnil še vse preostale prazne kotičke med žogicami in kamenčki. Še enkrat je vprašal študente: “Kaj se vam zdi je kozarec poln?” Še enkrat so enoglasno odgovorili: “Kozarec je popolnoma poln.”

Pa je profesor izpod katedra vzel do roba polno skodelico kave in jo počasi zlil v kozarec. Kava je prepojila droben pesek. coffee-cup-4Študenti so se zasmejali. Sedaj je profesor rekel študentom: “Ta kozarec predstavlja vaše življenje. Žogice za golf so tiste pomembne stvari v vašem življenju; družina, otroci, zdravje, vera in vse tisto kar vas veseli in izpopolnjuje. Kamenčki predstavljajo druge stvari, ki so za vas prav tako pomembne: služba,hiša oziroma stanovanje,avto. Pesek pa predstavlja vse tiste male stvari, ki ostanejo.

Če napolnite kozarec s peskom ni prostora za kamenčke in žogice za golf. Podobno se dogaja v življenju. Če porabite ves svoj čas in energijo za nepomembne opravke, nikoli ne boste imeli prostora in časa za pomembne stvari. Svetujem vam, da skrbite za stvari, ki vam pomenijo zadovoljstvo in srečo,” je zaključil govor profesor.

Dodal je še: “Igrajte se s svojimi otroci. Najdite čas in pojdite k zdravniku. Peljite partnerja na večerjo. Uživajte kot da imate spet 18 let. In bodite prepričani, da vam bo še vedno ostalo dovolj časa za pospravljanje. Zato vam še enkrat svetujem, da najprej poskrbite za žogice. Te stvari so za vas resnično pomembne. Razmislite. Dajte prednost tistemu, kar vam pomeni največ. Vse ostalo je pesek.”

friends-having-coffeeŠtudentka iz prve vrste je dvignila roko in vprašala: “Kaj pa predstavlja kava?”  Profesor se je zasmejal.”Všeč mi je, da ste mi zastavili to vprašanje! Kavo sem zlil v kozarec zato, da vam dokažem naslednje …ne glede na to, kako polno je vaše življenje, vedno vam ostane še toliko časa, da spijete kavo s prijateljem!” Študenti so zaploskali profesorju in z nasmehom zapustili predavalnico.

Ko se vam zdi, da je dan prekratek, se spomnite na to zgodbo. Poiščite miren kotiček in spijte kavo. Če pa se boste srečali še s prijateljem ali znancem, bo pa kava še toliko boljša.

Nastja

Razoroži zimsko otožnost v petih korakih

Razoroži zimsko otožnost v petih korakih

Kratki dnevi se vlečejo že tri mesece. Prevladujeta tema, mraz in zimski »blues«. Pa ne tisti »blues«, ki ga preigravajo mojstri na kitari kot je na primer Eric Clapton ali pevka Janis Joplin ampak tisti občutek brezvoljnosti in brezvetrja, ko bi človek samo spal, jedel čokolado in v svojem brlogu čakal na pomlad. Posedanje pred kaminom s knjigo ali pletilkami v rokah…ja, dober nasvet za mojo babico. Do prave pomladi je še nekaj mesecev in predlagam ti, da zimo razorožiš kar takoj. Obuj svoje najudobnejše čevlje in zakorakaj z mano!

  • Sončna terapija. Privošči si jo in imej svetle misli!

Seveda je boljša naravna, vendar pa pomanjkanje svetlobe v zimskem času, ko nam Sonce dela družbo le nekaj ur na dan, če ga ravno ne zakrivajo oblaki ali gosta megla, na naše telo in duha pozitivno vpliva tudi terapija z »umetnim Soncem«. Ne, s tem ne mislim solarija, ki je strup za tvojo kožo! Posebna luč, ki seva belo svetlobo in jo lahko kupiš v lekarni, na naše razpoloženje deluje podobno kot antidepresivna sredstva.

  • Bodi družaben. Prijatelji so kot zrak, brez njih ne moreš preživeti!

Zimsko spanje ali hibernacija, ki ga navadno povezujemo z medvedom, slabo vpliva tudi na tvoje družabno življenje. Čeprav te ne mika, da bi se odpravil iz svojega toplega brloga v mrzlo temo, pa čeprav ura še ni pozna, se potrudi in obišči prijatelje. Lahko jih povabiš na večerjo in partijo kart.

  • Telovadi. To je zdravilo za vse; od nespečnosti do bolečih sklepov!

Vendar pa boš največjo spremembo opazil pri svojem razpoloženju. Dokazano je bilo, da se ljudje, ki trpijo za različnimi oblikami depresije in redno telovadijo, počutijo enako ali celo bolje kot tisti, ki svojo bolezen zdravijo z zdravili. Začeti je težko vendar se splača.

  • Čaroben dotik. Ah, masaža!

Znano sredstvo za razkošno razvajanje, ko se raven stresnega hormona drastično zniža, hormon sreče pa poleti v višave. Prijetno za telo in duha. Seveda pa ima božanje domačega ljubljenčka, držanje za roke ali pa samo dolg ljubeč objem podoben a morda ne tako močan učinek na naše razpoloženje.

  • Kava. Dišeča razvada!

Strokovnjaki menijo, da ni potrebe po tem, da bi se ji odpovedali. Celo nasprotno! V priporočenih količinah naj bi imela zaradi vsebnosti antioksidantov celo pozitivne učinke na naše telo. Preprečevala naj bi krvne strdke in omilila depresijo.

Če si torej prebral moje nasvete in imaš čevlje še na nogah, si popolnoma pripravljen na spopad z zimsko nadlogo – navkljub mrazu in temi zapusti svoj brlog z namenom, da se dobiš s prijatelji, razgibaš vsaj svoj jezik in ob poslušanju ritmov harmoničnega bluesa v svoji najljubši kavarnici spiješ omamno dišečo vročo kavo.

 

Nastja

Prihajajoče delavnice