joga

Jutranja joga s Sašo

Jutranja joga s Sašo

Tekom jutranjih jogijskih vadb s Sašo raziskujemo različne dimenzije joge, s tem udeleženci dobijo širše in globlje razumevanje ter otipljive izkušnje starodavne znanosti joge. Te dimenzije vključujejo: Upa jogo, Angamardhano, Hata Jogo, Suryakriyo, Suryanamaskar, Mantra jogo.

Jogijske prakse v sodobnem človeku ponovno zgradijo maksimalno fizično, mentalno in čustveno počutje ter pospešijo notranjo rast človeka.

Termin: Vsak torek in četrtek od 8. ure do 9.30, začnemo 1. oktobra
Lokacija: Hiša Radosti, Bežigrad, Ljubljana
Cena: 30 eur na mesec 1x tedensko, 45 eur 2x tedensko

Jutranjo jogijsko vadbo vodi Saša Cimerman

Obvezne so predhodne prijave na mail info@hisaradosti.com ali telefon 040 504 127

Več informacij o različnih jogijskih dimenzijah:

UPA JOGA
Upa pomeni “pred” ali pripravljalni. To je preprosta pripravljalna oblika joge. Povečuje funkcijo mišičnega sistema z odstranitvijo inercije (inercija – želja vztrajati v mirovanju) iz telesa. Tako lahko človek živi dinamično, zdravo življenje. Vključuje nežne a učinkovite raztezne vaje, ki ˝mažejo˝ sklepe in aktivirajo energijska vozlišča v telesnem sistemu.

ANGAMARDHANA
Angamardhana – “Anga” pomeni okončine ali deli telesa. “Mardhana” pomeni nadzor nad. Angamardhana je edinstvena in intenzivna oblika vaj in postopkov, ki so do danes že skoraj izumrle. Vadba ne zahteva nobene opreme razen telo samo. Z redno vadbo telo počasi pripeljemo na novo raven fizične moči in vztrajnosti ter obvladovanja celotnega telesa. Angamardhana nadzoruje raven sladkorja v krvi, pomlajuje telo ter povečuje in ohranja raven energije skozi ves dan.

HATA JOGA
Hata Joga izvira iz globokega razumevanja mehanike telesa in uporablja jogijske položaje ali joga-asane. “Ha” pomeni “Sonce” in “ta” pomeni “Luna”. Hata Joga je joga Sonca in Lune, ki ustreza moški in ženski naravi. S fizičnimi položaji ali joga-asanami prinašamo ravnovesje med ta dva principa. Redna praksa jogiskih asan ne le izboljšuje zdravje in dobro počutje, temveč na zelo subtilen način spremeni energije v človeškem telesu, vpliva na način razmišljanja, čutenje in izkušnje življenja. Človeku omogoči razviti svoj končni potencial.

SURYAKRIYA
“Surya” pomeni Sonce, “kriya” se nanaša na notranji energijski proces. Suryakriya je močna praksa in vključuje natančne fizične drže in vzorec dihanja za aktivacijo “samat prane” ali sončne toplote v sistemu. Suryakriya ureja telesno, duševno in duhovno zdravje. Je močnejša praksa kot Suryanamaskar in zahteva disciplino in natančnost pri izvajanju saj lahko v nasprotnem primeru povzroči več škode kot koristi.

SURYANAMASKAR
Suryanamaskar ali pozdrav soncu je ˝okleščena˝ različica Suryakriye in je namenjena masovnemu učenju, kjer učitelj nima možnosti individualnega in dolgotrajnega spremljanja učenca pri izvajanju prakse. Suryanamaskar je namenjen predvsem uravnavanju energije med ido in pingalo ter za aktivacijo solarnega plexusa in dvigovanja “samat prane” ali sončne toplote v telesu. Vse kar se dogaja na tem planetu poganja sončna energija. (Edina izjema je atomska eksplozija). Redna praksa suryanamaskar vpliva na izločanje hormonskih žlez in uravnava izločanje hormonov. Posledica je ne le fizično zdravje, temveč tudi psihološko in duhovno.

MANTRA JOGA
Mantra je čisti zvok. Vsak zvok ima pripadajočo obliko v vesolju. Mantra joga je odnos med obliko in formo. Danes moderna znanost potrjuje, da je vse okoli nas – vključno z nami samo vibracija. V jogi pravimo, da je celotno vesolje samo igra različnih zvokov. Mantre so ključni zvoki, ki delujejo na določene organe v telesu, odpirajo in sproščajo notranje blokade in omejitve, pomagajo pri transformaciji človeškega sistema in ustvarjajo novo atmosfero v telesu. Mantre vsebujejo prvobitne zvoke. Osnovna mantra je OM.

Prihajajoče delavnice