eko

Zelene novoletne zaobljube

Poraba povzroča smeti. Vsak Slovenec pridela na dan okoli 1,2 kilograma komunalnih odpadkov na dan oziroma 450 kilogramov na leto. Varčuj z vodo, saj je količina omejena čeprav se na prvi pogled ne zdi tako. Delaj kar te veseli in ne kupuj, kar imajo vsi! Večina spodaj naštetih ukrepov je preprostih in ne zahtevajo prav veliko odrekanja – le spremembo miselnosti.

  • Ponovno razmisli o svojih navadah kot sta tuširanje in namakanje v kopalni kadi

Vprašaj se ali je res nujno tuširanje dvakrat na dan oziroma ležanje v polni kadi vsako jutro saj veš, da je varčevanje z vodo eden izmed glavnih ciljev ekološko osveščenih ljudi? Skoči pod prho, ko se ti zdi to potrebno in ne le iz navade.

  • Zapiraj vodo, ko je ne potrebuješ

Zamisli se vsakokrat, ko odpreš pipo in najprej nekaj sekund opazuješ kako voda skoraj nevidno polzi skozi odtok in si potem ob prijetnem žuborenju počasi ščetkaš zobe, se ogleduješ v ogledalu, splakuješ, voda pa med tem teče in teče. In preden stopiš pod prho odteče kar nekaj litrov čiste vode, ker je prehladna ali prevroča. Pomisli! Tudi med pomivanjem posode lahko z zapiranjem pipe med drgnjenjem privarčuješ več litrov.

  • Potrudi se in recikliraj

Posode za recikliranje danes stojijo na vsakem vogalu, v nekaterih mestih pa že celo na vsakem dvorišču. Z malo truda odpadke odložiš v ustrezen zabojnik in s tem narediš veliko uslugo našemu planetu.

  • Premisli ali vsako leto resnično potrebuješ nov osebni računalnik, nov mobilni telefon, nov televizor, iPod

Še vedno uporabne elektronske naprave se na žalost kopičijo na odpadih , čeprav bi jih lahko uporabljal dokler se ne pokvarijo oziroma nadgradnja le teh ne zadostuje več tvojim potrebam. V primeru, da resnično potrebuješ nov mobilni telefon premisli preden ga odvržeš v smeti kot neuporabnega, saj ga lahko prodaš ali podariš.

  • Namesto avtomobila sedi na kolo

Javna transportna sredstva, kolesarjenje in hoja so odlična alternativa vsakodnevni uporabi avtomobila za prevoz na delo, v bližnjo trgovino in podobno. Dvakrat tedensko zamenjaj avto za kolo in prispevaj k manj onesnaženemu ozračju, manjšim izpustom CO2, ki povzroča podnebne spremembe, pa še zabavno bo!

  • Izogibaj se uporabi vode iz plastenk

Nič ne obremenjuje okolja tako močno kot odvržena plastenka. Raje uporabljaj stekleničko za vodo, ki jo lahko neštetokrat napolniš in tako boš pomagal okolju saj recikliranje 1 kilograma plastike prihrani 2 kilograma emisij CO2 in pomagal boš tudi svoji denarnici.

  • Poskusi z načrtovanjem  v zelenem

Odslužene predmete naredi spet uporabne. Predelaj jih, dodaj jim drugačnost, ki jih bo dvignila nad enoličnost ponudbe.

Nastja

Prihajajoče delavnice