čistila

Izdelava naravne kozmetike in čistil Ljubljana

Izdelava naravne kozmetike in čistil Ljubljana

Vas zanima, kako si pripraviti naravna čistila in kozmetiko in s tem pomagati našemu telesu in naravi, pri vnosu prijaznih naravnih sestavin? Vsi si želimo osrečiti sebe in tudi okolje v katerem bivamo, zato je sedaj idealni čas, da se naučimo, kako pripraviti naravna čistila in kozmetiko.

Na delavnici bomo delali s sestavinami, ki jih imamo vedno pri roki. Naučili se bomo narediti domače čistilo in naravno kozmetiko takšno, kot so jo izdelovale že naše babice, brez sintetičnih olj, aluminijevih sestavin, umetnih dišav, konzervansov, naftnih derivatov, barvil in parabenov.

Zakaj?

 • ker se v gospodinjstvu vsak dan srečujemo s številnimi strupi
 • ker se ti strupi preko kože in dihal vnašajo v naše telo
 • ker boste imeli možnost spoznati alternativne sestavine
 • ker dobite recepte za samostojno delo in priporočila za nakup surovin
 • ker boste pridobljeno znanje lahko praktično uporabil

Naučili se bomo kako izdelati čistila in kozmetiko za vsakdanjo rabo.

Čistila

 • Izdelava gel pralnega praška
 • Izdelava čistil za kopalnico
 • Izdelava detergenta za posodo

Kozmetika

 • Izdelava naravne zobne paste
 • Oljni piling s soljo
 • Kopalna sol s sivko
 • Oljčno maslo za telo

Termin: petek, 7. junij ob 18h do 20h
Lokacija: Vojkova 58, Ljubljana
Cena: 50€

Delavnico vodi Simona Večko, ki živi z naravo že od otroštva.

Udeleženci delavnice dobijo nekaj naravnih izdelkov in skripto z vsemi recepti. Pred dogodkom se je potrebno prijaviti na info@hisaradosti. com ali 040 504 127, saj je število mest omejeno.

Naravna kozmetika in čistila

Naravna kozmetika in čistila

Naravna kozmetika

Naravna kozmetična sredstva so tista, ki vsebujejo le stoodstotno naravne sestavine iz kontrolirane pridelave ali nabrane v neoporečnih predelih. Sestavine izdelkov naravne kozmetike ne vsebuje sintetičnih barvil in dišav in ni testirana na živalih. Za naravno kozmetiko je značilno, da se ne skuša vmešavati v naravne procese, ki potekajo v telesu, pač pa skuša delovati v sozvočju z njimi.

Temelj delovanja naravne kozmetike je ohranjanje oziroma vzpostavljanje naravnega ravnovesja. Ker sredstva, ki jih takšna kozmetika vsebuje, niso agresivna, je učinkovanje naravnih pripravkov nekoliko počasnejše kakor pri običajni kozmetiki. Toda glede na to, da tudi dolgoročna uporaba naravne kozmetike ne predstavlja nevarnosti za zdravje, je vredno potrpeti.

Naravna čistila
Kako pogosto za čiščenje doma uporabljate kemikalije? Skoraj zagotovo bo odgovor – vedno. Ste kdaj pomislili, da so naši sodobni domovi polni strupenih čistil, ki onesnažujejo naše domače okolje, za to pa plačuje visoko ceno naše zdravje?

Čeprav naj bi nam številna čistila, osvežilci zraka in podobni produkti olajšali vsakdanje bivanje in ga naredili prijetnejše, pa za takšno udobje najvišjo ceno plačuje naše zdravje, pa tudi zdravje najmlajših, ki so v najnežnejših letih še posebno občutljivi. Na zdravje seveda vpliva tudi onesnaževanje okolja ob proizvodnji in zaradi odpadkov. Po podatkih USNC Health Statistic-a samo v ZDA vsak tretji človek trpi zaradi alergij, astme, sinusitisa in bronhitisa, pri nas pa je moč opaziti porast takšnih in podobnih zdravstvenih težav še zlasti pri otrocih.

Te zdravstvene težave bi lahko preprečili ali vsaj zmanjšali tudi z zmanjšanjem količine sintetičnih kemikalij v domačem okolju. Čistilna sredstva lahko vsebujejo tudi nevarne kemikalije, ki niso navedene na etiketah, ne glede na to, ali gre za poceni ali draga čistila.

Eden najpreprostejših načinov zmanjšanja za zdravje škodljivih posledic je prenehanje ali vsaj omejitev uporabe čistil iz trgovin in čiščenje s pomočjo naravnih, kar doma izdelanih čistil. Večino sestavin za domača čistila dobimo kar v kuhinji, poleg tega so domača čistila cenejša in v veliko primerih prav tako učinkovita kot kupljena. Obstaja veliko poceni naravnih alternativ, ki jih je zelo preprosto uporabljati in so varen nadomestek kupljenih čistil. Gre za vsakdanje, okolju in zdravju prijazne sestavine, ki se jih da uporabljati samostojno ali v kombinaciji.

Na delavnici Priprava naravne kozmetike in čistil v Slovenj Gradcu, se boste 15. oktobra lahko naučili kako sami izdelati naravno kozmetiko in čistila. Delavnica bo tudi v Ljubljani.

Prihajajoče delavnice