či gong

Kaj je Tai Chi in kaj je Qi Gong?

Kaj je Tai Chi in kaj je Qi Gong?

Qi Gong je kitajska beseda, ki se izgovarja (Či Gon), sestavljena iz besede Qi  (energija) in besede Gong, ki pomeni aktivnost, delo, ki poizkuša kultivirati. Qi Gong je umetnost in znanost o kultiviranju energije. Njegov izvor lahko sledimo v starodavno Kitajsko več kot 5.000 let nazaj v čas šamanizma.

Qi Gong v sebi združuje dihalne tehnike, počasno gibanje ali pa negibnost, koncentracijo, vizualizacijo in meditacijo, s čimer  ponovno vzpostavimo pretok energije po energetskih poteh (meridianih). Obstaja več tisoč različnih vaj in na tisoče različnih Qi Gong sistemov, med katerimi so nekateri bolj učinkoviti in drugi manj, vsi pa sledijo istim principom.

TaiChi v prevodu lahko pomeni več stvari, lahko pomeni “veliki tram”, ki podpira streho hiše. V prispodobi to pomeni povezovanje zemlje in neba. Če prevedemo TaiChi z bolj filozofskim pojmom pomeni “vzvišen konec” ali “najvišji zakon”. TaiChi je videti kot Kung Fu v počasnem posnetku in za nekoga, ki še ni spoznal TaiChi-ja, izgleda kot še ena od oblik borilnih veščin. Vendar je to grobo podcenjevanje, kaj TaiChi pravzaprav je.

tajciTaiChi ponuja enostavno, vendar vseeno zelo sofisticirano obliko sistema biofeedback in klasičnega pogojevanja. Počasni gibi TaiChi-ja omogočajo okvir za globoko opazovanje telesa od znotraj. To počasno in tiho opazovanje omogoča praktikantu, da se zave, kje v telesu se nahaja stres in nato s pomočjo vdiha in vizualizacijskih tehnik izdihne ta stres iz tkiva telesa. TaiChi rotira telo z imitiranjem 95% vseh gibov, ki jih človek lahko naredi v vsakdanjem življenju. Nobena druga vadba ne pride niti blizu temu, plavanje rotira telo samo do  65% možnih gibov.  Dihanje v TaiChi-ju je globoko in enakomerno, več kot 70% vseh strupov izločimo preko izdiha, zato je dihanje esencialni del vadbe.

TaiChi je meditacija v gibanju.

Tečaj TaiChi in QiGong-a  je namenjen vsem, ki želijo v tem  hitrem tempu sveta  ujeti košček brezčasnosti, miru, sprostitve in tistim, ki bi radi izboljšali svojo mentalno in telesno zdravje in v svoje življenje prinesli več stabilnosti in ravnovesja. Za obisk vadbe ne potrebujete nobenega predznanja, le primerno obutev, ohlapna oblačila in nekaj svojega časa.

Marko Preston

V četrtek, 16. januarja je predstavitvena vadba Tai Chija in Či gonga v Hiši radosti. Obvezne predhodne rezervacije.

Prihajajoče delavnice