izberi zase

Kako uskladiti mnenja v partnerskem odnosu?

V partnerskem odnosu se pogosto krešejo različna mnenja, ne glede na to ali sta se našli dve sorodni duši ali ne. Tudi v partnerskem odnosu se trudimo biti odprti in zato dopuščamo različnost mnenj in pogledov na stvari, ki zadevajo oba partnerja. Ko pa pride do točke, da že malenkost povzroči ne samo burno razpravo ampak še kaj več, bi se morala partnerja zamisliti nad problemom še preden uničita odnos, ki sta ga zgradila.

Kompromis
…..je najboljši način za uskladitev različnih mnenj. Ob spoznanju, da je kompromis najlažja rešitev konfliktne situacije, je problem že skoraj rešen. Če si s partnerjem želita različnih stvari,vendar si jih ne želita za ceno vajinega odnosa, je morda kompromis tista prava stvar. Pomembno pa je, da se prilagajata oba, ker če se prilagaja le eden, dobi kompromis obliko žrtvovanja in odrekanja. To pa kompromis ni. Kompromisi niso izsiljevanje, da dobimo, kar želimo. Niso izgovor, da od partnerja pričakujemo, da bo na vse pokimal, kot da nima svoje hrbtenice. Niso namenjeni manipulaciji. Kompromis je kvečjemu prilagajanje, ki pa včasih sicer utegne biti napornejše, ker  zahteva več truda, vendar se zavoljo ljubezni potrudiš in ti ni žal.

Razumevanje
…..včasih se vse vrti okrog načel. Če partner v nekaj zelo močno verjame, ga resnično ne moreš prositi ali celo prisiliti, da se temu odpove samo zaradi tebe. Razumeti in spoštovati načela partnerja je pomemben element partnerskega odnosa. Kadar te pograbi neustavljiva želja po tem, da bi partnerju prepovedal verjeti v nekaj, kar se mu zdi v nekem trenutku pomembno, je čas, da se umakneš in ponovno razmisliš o svoji nameri.

Spremeni svoj pogled na dogajanje
…..kadarkoli se pojavijo različna mnenja, stališča ali videnja nekega problema je pomembno, da na to pogledaš z različnih stališč. Mogoče partner v tistem določenem trenutku razmišlja bolj  razumsko kot ti, mogoče je tvoje razmišljanje samo egoistična poteza, s katero želiš doseči svoj cilj ne glede na vse. Od časa do časa se poskusi postaviti v vlogo partnerja, obuti njegove čevlje, pogledati na problem iz njegovega zornega kota. Tak način je dobrodošla vaja za urjenje tolerantnosti in spoštovanja mnenj, ki so drugačna od tvojih.

Zagovarjaj svoja stališča in razloži zakaj
…..če si prepričan, da je tvoje mnenje pravilno in da partner tega pač ne more razumeti, bodi potrpežljiv in mu razloži, zakaj zagovarjaš svoje stališče. Mogoče bo s tvojo pomočjo lažje razumel nekatera dejstva in na koncu bosta skupaj prišla do enakega zaključka.

Nauči se poslušati
…..nauči se poslušati in poslušaj. Čeprav meniš, da je partnerjeva razlaga njegovega stališča nerazumno ali celo neumno, se potrudi in ga poslušaj. Mogoče ti bo njegova razčlemba problema in utemeljitev prinesla nova spoznanja in ugotovitve. Marsikdaj pa boš samo s tem, da si partnerja poslušal, četudi se na koncu ne bosta strinjala v ugotovitvah pokazal, da nisi vzvišeno, arogantno bitje ampak nekdo, ki ljubi ne glede na razlike med vama.

Nastja